Sabrina Maneca-Voinea şi Ana Bărbosu, nedreptăţite la punctaj la gimnastică artistică - Olimpiada de la Paris

Sabrina Voinea, în finala olimpică la sol, de la Paris 2024 (YouTube Screenshot)
Veronica Petrică
06.08.2024

După un punctaj considerat neconform cu realitatea, potrivit căruia gimnasta Sabrina Maneca-Voinea ar fi trebuit să obţină o medalie la sol, luni, la Jocurile Olimpice de la Paris, Camelia Voinea, mama şi antrenoarea gimnastei a transmis retragerea acesteia.

''Sabrina nu a ieşit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!'', a transmis Camelia Voinea pe Facebook.

Sabrina Maneca-Voinea a făcut contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

O altă gimnastă româncă, Ana Maria Bărbosu, care se clasase iniţial pe locul 3, a fost depăşită de americanca Jordan Chiles, care a depus contestaţie, dar acesteia i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, astfel că românca a trecut pe poziţia a patra.

Astfel, în clasament, Ana Maria Bărbosu a rămas pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, iar Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade (14,166), iar medalia de argint a revenit americancei Simone Biles (14,133).

Fosta gimnastă Nadia Comăneci, prezentă în arena din Paris 2024 la probele la care au participat reprezentantele ţării noastre, a mers la comisia de arbitraj şi a cerut explicaţii referitoare la notele oferite româncelor.

Totodată, opinii din presa internaţională au arătat că felul în care a fost conceput podiumul nu a fost cel mai clar şi corect.

Sabrina Maneca-Voinea a declarat că nota primită în finala de la sol este prea mica faţă de prestaţia ei în concurs:

''După cum aţi văzut, la bârnă am mers puţin mai slab, dar după aia m-am adunat foarte bine la sol, mi-am făcut solul cât am putut eu de bine, mi-au ieşit liniile acrobatice, mi-a ieşit artistica. A fost cel mai bun sol, a fost mai bun ca la Europene şi ca la Mondialele de anul trecut. Dar nici nu ştiu exact să vă spun ce s-a întâmplat. Da, mă simt nedreptăţită, pentru că ştiam că meritam o notă mult mai mare''

''Nu ştiu ce s-a întâmplat cu contestaţia, şi americanca a contestat şi ei i-a mărit nota. Şi am făcut exerciţiul cât am putut eu de bine, nu am ieşit afară din covor. Nu ştiu să vă spun, de ce nu s-a modificat. Eu nu am auzit nimic să mi spună că m-au penalizat acolo sau dincolo. Eu ştiu foarte bine cum am făcut solul, ştiu foarte bine că nu am ieşit afară din covor, ştiu că liniile acrobatice mi-au ieşit destul de bine, artistica am făcut-o destul de bine...'', a mai spus gimnasta română.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor