'S.O.S., lacul seacă!" - Protest pentru salvarea unui lac unic în Bucureşti

Protest în Parcul Circului
Protest în Parcul Circului (Facebook, Grupul de Iniţiativă Lacul Tei)

În jur de 200 de persoane au protestat, sâmbătă, în Parcul Circului pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra scăderii dramatice a nivelului lacului din parc, un lac unic în Capitală prin faptul că pe oglinda lui cresc splendizi lotuşi egipteni roz.

Parcul Circului
Parcul Circului (Epoch Times)

Dornici să salveze lacul al cărui nivel a scăzut odată cu ridicarea, în zonă, a unui bloc turn, locuitorii cartierului Tei au ieşit cu mic cu mare în parc, afişând pancarte pe care scrie "SOS lacul seacă", "Salvaţi lacul din Parcul Circului", "Scade zi de zi în curând nu va mai fi" sau "SOS lotuşii în primejdie", relatează Agerpres.

Lacul din Parcul Circului, secat dramatic
Lacul din Parcul Circului, secat dramatic (Eco-Civica)

"Motivul protestului este scăderea dramatică a nivelului apei din lacul din Parcul Circului. Situaţia trenează din 2009, atunci am avut o situaţie asemănătoare, s-a rezolvat problema prin aducerea de apă din puţul adiacent lacului şi pomparea în lac, lucru care se întâmplă de zece ani. Din toamnă însă s-a stricat pompa care nici până astăzi nu a fost înlocuită. Problema este că între timp din cauza Primăriei Generale, ALPAB - Administraţia Lacuri, Parcuri Bucureşti a fost practic desfiinţată şi atribuţiile sale au trecut către Compania de Parcuri şi Grădini şi Compania de Lacuri şi Agrement. În momentul actual, în loc de un director cu care discutăm şi rezolvăm cât de cât problemele, acum trebuie să discutăm cu trei oameni şi lucrurile trenează. Oamenii îşi pasează problema de la unul la celălalt şi de două luni pompa se montează, se remontează, se strică, nimeni nu ştie ce se întâmplă", a declarat pentru sursa citată Silvia Cruceanu, membru în Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei.

Silvia Cruceanu a mai precizat că a avut discuţii cu reprezentanţi ai PMB la Comisia de Ecologie şi Mediu care le-au promis cetăţenilor că în cursul luni mai ar urma să fie organizată o întâlnire comună cu directorii ALPAB şi ai celor două companii, cu Facultatea de Hidrotehnică şi Grupul de Iniţiativă.

Bucureşteanca a mai explicat că potrivit unui studiu comandat de ALPAB Facultăţii de Hidrotehnică şi realizat în 2014, cauzele care duc la scăderea nivelului apei sunt multiple - poate fi o semicolmatare a lacului, migrarea pânzei freatice, schimbarea regimului pluviometric, ţinerea lacurilor adiacente sub nivelul normal de retenţie şi se presupune că o influenţă ar putea să aibă şi clădirile cu fundaţii adânci care s-au construit adiacent parcului.

La rândul său, Niculae Rădulescu Dobrogea, preşedintele ONG-ului Eco-Civica, ONG implicat puternic în lupta pentru salvarea spaţiilor verzi din Bucureşti, a opinat că o soluţie ar fi reînceperea pompării apei din puţuri şi găsirea banilor necesari pentru plata energiei consumate.

"Dacă s-ar pompa apă în continuare, nivelul lacului ar fi ridicat. Nimeni nu mai vrea să plătească energia pompării apei din puţ către lac şi atunci se întâmplă ca această nenorocire să devină un dezastru ecologic, pentru că aici avem lotuşii egipteni care sunt unici", a mai punctat Niculae Rădulescu Dobrogea.

Vă invităm să vizionaţi şi imagini de la protest în materialul video.