S-au întrecut toate limitele: Deputat de diaspora, bătut de jandarmi în Piaţa Victoriei

Jandarmii au bătut tot ce au prins la mitingul Diasporei, de la huligani şi protestatari paşnici, până la jurnalişti, turişti străini sau politicieni.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Ministrul Carmen Dan, şeful Jandarmeriei Române şi prefectul Capitalei trebuie să plece din funcţie şi să răspundă în faţa legii alături de toţi cei care au decis acţiunile violente împotriva cetăţenilor la protestul de vineri seară, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PMP Doru Petrişor Coliu, care s-a numărat şi el printre victimele jandarmilor.

"În violenţele din 10 august, deputatul PMP de Diaspora Doru Coliu şi alţi români din Diaspora care participau paşnic la protest au fost bătuţi. În zona în care se aflau deputatul şi români din asociaţia Diaspora Europeană au fost date gaze şi grenade lacrimogene în rafale peste 9 ore, iar oameni paşnici, aşezaţi la pământ, sufocaţi de gazele lacrimogene, au fost bătuţi cu bastoane. Semnalele roşii pe care Jandarmeria spune că le-a dat pentru a atenţiona că va evacua Piaţa Victoriei au fost transmise în partea opusă a pieţei, nu în zona în care s-a intervenit iniţial brutal împotriva oamenilor paşnici", se arată în comunicatul citat.

Deputatul şi cei alături de care protesta condamnă ferm orice formă de violenţă şi se dezic de orice încercare a provocatorilor de a transforma un protest paşnic într-unul violent

"Însă, ministrul Carmen Dan, şeful Jandarmeriei Române şi prefectul Capitalei trebuie să răspundă pentru modul în care români din Diaspora şi din ţară, copii, femei, bătrâni, cetăţeni paşnici, au fost gazaţi ore în şir, au fost fugăriţi pe străzi, loviţi, îmbrânciţi şi înjuraţi. Mai mult, este nevoie de explicaţii clare despre motivele pentru care Jandarmeria nu a reuşit să izoleze huliganii, dar a folosit violenţa împotriva protestatarilor paşnici, cu mâinile ridicate sau aşezaţi la pământ, care rugau oprirea gazelor lacrimogene şi a violenţelor. Ceea ce s-a întâmplat după ora 23.00 în Bucureşti a luat forma unei represiuni. Sute de cetăţeni paşnici au fost răniţi şi zeci de mii de oameni au fost gazaţi. Imaginile din presă şi de la cetăţenii simpli arată clar cum protestatari paşnici şi jurnalişti români şi străini au fost victime ale unor violenţe revoltătoare în Piaţa Victoriei, dar şi pe străzi lăturalnice", a afirmat Doru Coliu.

În opinia deputatului, ceea ce trebuia să fie o manifestaţie paşnică, o reunire a românilor din Diaspora şi de acasă, a fost transformat într-o represiune.

"Românii din Diaspora au fost încă o dată umiliţi de partidul-stat, care nu ratează nicio ocazie să îşi arate dispreţul şi ura faţă de românii din străinătate, faţă de cei care trimit milioane de euro acasă anual. Ziua de 10 august a fost una ruşinoasă, revoltătoare, o zi în care Jandarmeria Română era pregătită cu arme şi muniţie de război pentru a trage în cei care intrau în curtea Guvernului. Iar cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia şi mai ales în faţa legii. În aceste sens, voi solicita o comisie de anchetă parlamentară!", a precizat Doru Coliu.