S-au descoperit produse chimice în alimentele pentru copii

Produsul chimic industrial BPA a fost utilizat timp de decenii în producerea sticlelor din plastic dur şi în ambalajele cutiilor pentru alimente. După ce studii au indicat că produsul chimic poate juca un rol în apariţia cancerului, bolilor de inimă, şi dezvoltarea anormală a creierului la copii, utilizarea sa în sticluţele pentru copii a fost întrerupt în statele Unite ale Americii.

Organizaţia Fondul pentru cancerul la sân a publicat un raport cu privire la prezenţa BPA în produsele alimentare conservate şi comercializate în mod specific pentru copii.

Rachel Gibson, la fel ca multe alte mame care lucrează, vrea să îşi hrănească copiii cu cele mai bune alimente pe care le poate găsi, astfel încât când e vorba de o gustare, ea alege alimente ecologice în recipiente de sticlă, dar încă mai are îndoieli.

"Sunt destul de sigură că ambalajul şi capacul au probabil bisfenol A în ele, deoarece există un fel de răşină epoxidică folosită pentru asta", a spus ea.

Preocuparea ei este legitimă - bisfenol A sau BPA a fost legat de cancerul la sân şi cel de prostată şi de alte boli în experimentele pe animale.

BPA este folosit pe scară largă în materialele plastice şi răşinile epoxidice, inclusiv în cutiile pentru alimente. Acesta a fost identificat ca un disruptor endocrin, ceea ce înseamnă că acţionează ca un hormon uman, afectând întregul organism.

BPA poate fi găsit oriunde în alimentaţie, în sticle de plastic, capace, pungi, sticle de biberoane, şi chiar în conserve, care sunt acoperite pe dinăuntru de un strat de plastic menit să le ferească de rugină.

Organizaţia Fondul pentru cancerul la sân încearcă să elimine riscurile de mediu care cauzează cancerul. Grupul a publicat un raport care arată un nivel ridicat de BPA în alimentele conservate pentru copii.

Engel susţine că BPA-ul din ambalaj intră în produsele alimentare

Dr. Leena Hilakivi-Clarke este o cercetătoare la Lombardi Comprehensive Cancer Center din cadrul Universităţii Georgetown. Ea susţine că studiile pe animale arată o legătură directă între BPA şi cancerul la sân.

"Practic, atunci când nivelurile de BPA au fost măsurate, în 90 la sută din cazuri ele sunt pozitive, astfel încât se pot găsi niveluri de BPA în cei mai mulţi oameni", a spus Dr. Hilakivi.

Dr. Hilakivi a declarat că poate dura şi 50 de ani pentru ca o formă de cancer să se dezvolte. Ea este mai mult preocupată de Diabetul de tip 2 la copii şi constată că BPA afectează diferit copiii şi adulţii.

"Cred că există un risc de apariţie al diabetului de tip 2 la ambele categorii, dar copiii, în general, sunt mult mai sensibili la expunerea la disruptori endocrini, iar cei mai sensibili sunt femeile gravide şi fetuşii lor nenăscuţi", a spus ea.

În afară de cancer şi diabet zaharat, alte studii au legat BPA de infertilitate, pubertate precoce la fete şi obezitate.

Multe dintre constatările medicale privind BPA au fost atacate, dar studiile continuă. Unele state americane au interzis BPA în biberoane, jucării pentru copii şi ustensile. Canada a interzis şi ea folosirea maselor plastice cu bisphenol A (BPA), însă Europa, mai ales state din Est, întârzie.

Un purtător de cuvânt al Campbell's, compania cu cele mai ridicate niveluri de BPA din studiu, a declarat că este încrezător în siguranţa produselor sale. El a spus că dovezile arată că BPA-ul din ambalaje nu constituie o ameninţare pentru sănătatea umană.

Annie's, o altă societate citată în studiu, susţine că este în căutarea unei alternative pentru BPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură