Ruşii pierd un batalion întreg, încercând să traverseze un pod în estul Ucrainei [The Independent]

Pod distrus peste râul Siverski Doneţ
Pod distrus peste râul Siverski Doneţ (Twitter / WARUKRAINE2022)

Armata rusă a suferit pierderi grele, inclusiv distrugerea a aproximativ 30 de tancuri, după ce armata ucraineană a aruncat în aer un pod de pontoane peste râul Siverski Doneţ, în regiunea est-ucraineană Lugansk, relatează The Independent.

Imaginile din satelit colectate de firma de informaţii geospaţiale BlackSky arată că un pod de pontoane - folosit în principal în scopuri militare - a fost distrus pe data de 10 mai, după ce artileria ucraineană a lovit podul şi zona înconjurătoare.

Imaginile arată fumul care emană din podul pe jumătate dărâmat, cu vehicule blindate distruse, aflate pe malul râului care curge de la vest la est între provinciile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, ambele fiind controlate de separatişti pro-ruşi.

Miercuri, Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit aceleaşi imagini, susţinând că forţele sale terestre, artilerişti ai brigăzii 17 de tancuri, “au deschis sezonul de sărbători pentru rusişti”, referindu-se la soldaţii ruşi.

“Unii s-au scăldat în râul Siverski Doneţ, iar alţii au fost arşi de soarele de mai”, se arată în comunicatul Ministerului ucrainean al Apărării.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că armata rusă a creat un pod pentru a transfera echipament militar şi personal, dar toate pontoanele au fost distruse împreună cu echipamentele şi trupele.

“În satul Bilohorivka, inamicul a încercat să creeze o trecere solidă şi să transfere echipamente şi personal de partea noastră. A reuşit parţial, dar acum toate trecerile de pontoane au fost distruse, toate echipamentele au fost distruse. Iar personalul rămas fie a fost ucis, fie a fugit înotând spre cealaltă parte”, a precizat Haidai.

Potrivit unei estimări a publicaţiei Forbes, în acel atac, trupele ucrainene au distrus aproximativ 50 de vehicule şi au ucis până la 1.000 de soldaţi ruşi, eliminând astfel aproape un batalion întreg.

Aproximativ treizeci de tancuri şi alte vehicule blindate zăceau distruse de-a lungul râului după lovitura reuşită de armata ucraineană, a continuat Forbes.

Departamentul american al apărării a declarat marţi că înaintarea forţelor terestre ruseşti în Donbas este “lentă şi inegală”.

Potrivit serviciilor de informaţii ale armatei britanice, se pare că este posibil ca forţele ruseşti să se redesfăşoare, după refacerea pierderilor, pe malul estic al râului Siverski Doneţ.