Rusia şi Bielorusia anunţă că vor desfăşura exerciţii nucleare comune

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său din Bielorusia, Alexander Lukaşenko (Getty Images)
Redacţia
10.06.2024

Bielorusia a anunţat luni că va participa la exerciţii nucleare alături de Rusia, susţinând că aceste manevre sunt necesare din cauza „planurilor unor ţări occidentale de a folosi forţa militară împotriva statului nostru”.

Ministrul bielorus al Apărării, Viktor Khrenin, a declarat într-un mesaj pe Telegram că aceste exerciţii sunt un răspuns la „încercările nereuşite de a atrage [Bielorusia] într-o epidemie de revoluţii colorate şi de a ne zdrobi prin sancţiuni economice” şi la „planurile unor ţări occidentale de a folosi forţa militară împotriva statului nostru.”

Potrivit Politico, aceasta este a doua oară când Bielorusia şi Rusia exersează desfăşurarea armelor nucleare împreună, prima etapă a manevrelor comune având loc luna trecută în Districtul Militar de Sud al Rusiei, care include şi părţi din Ucraina parţial ocupate de Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat pentru prima dată în martie 2023 că Rusia va stoca arme nucleare tactice pe teritoriul bielorus. Dictatorul bielorus Alexandr Lukaşenko a confirmat în decembrie că focoasele nucleare au fost transportate în Bielorusia, deşi nu a specificat unde sau câte sunt.

Această acţiune a fost interpretată pe scară largă ca fiind un avertisment adresat Occidentului împotriva interferenţei, în contextul războiului Moscovei în Ucraina. Lukaşenko a declarat în iunie anul trecut că Bielorusia va folosi armele nucleare „fără ezitare” dacă ţara sa va fi atacată, menţionând Polonia, membră NATO şi vecină, ca o ameninţare.

Khrenin nu a detaliat când şi unde vor avea loc ultimele exerciţii. El a adăugat că acestea nu sunt menite să provoace „alte ţări sau pe oricine altcineva,” dar că Bielorusia va „păstra praful de puşcă uscat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor