Rusia se află în spatele Sindromului Havana şi a atacurilor asupra SUA, afirmă fostul anchetator principal al Pentagonului

Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani
Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani (Pixabay)

Fostul şef al agenţiei de investigaţii a Pentagonului care a efectuat cercetări privind misterioasele incidente de sănătate cunoscute sub numele de Sindromul Havana a declarat în cadrul emisiunii de investigaţii "60 Minutes" de la CBS că el crede că Rusia se află în spatele acestora şi că atacă oficiali americani în străinătate şi în ţară, informează Miami Herald.

În parteneriat cu The Insider, un organ de presă rusesc din exil, şi cu revista germană Der Spiegel, 60 Minutes a prezentat duminică seara noi dovezi care leagă de Rusia un posibil incident intern al Sindromului Havana şi a descoperit o unitate militară rusă de informaţii, identificată ca fiind 29155, ca fiind posibila vinovată de unele dintre atacurile suspecte, cea mai recentă turnură într-un caz care a derutat agenţiile de spionaj americane.

Sindromul Havana şi-a primit numele de la oraşul în care diplomaţi şi oficiali ai serviciilor de informaţii americane şi canadiene au raportat pentru prima dată în 2016 că au avut parte de zgomote ciudate şi senzaţii de presiune, iar ulterior au dezvoltat simptome debilitante precum vertij, migrene şi probleme auditive şi cognitive. Incidentele au fost raportate ulterior în întreaga lume, ceea ce a dus la suspiciuni că un adversar străin, posibil Rusia, atacă diplomaţii şi spionii americani cu un tip de armă cu energie dirijată.

Potrivit sursei citate, 60 Minutes a mai spus că un incident din 2014, petrecut la Frankfurt, care a afectat oficiali americani, ar putea fi un caz anterior de Sindrom Havana.

Deşi oficialii americani ai serviciilor de informaţii au suspectat iniţial serviciile de informaţii militare ruseşti, cunoscute sub iniţialele GRU, agenţiile de informaţii americane au declarat în martie că nu au găsit dovezi concrete care să îi indice pe cei responsabili şi că este puţin probabil ca un adversar străin să fi atacat ofiţeri americani din întreaga lume.

Dar incidentele nu s-au oprit.

Potrivit 60 Minutes, un "incident de sănătate anormal" - termenul guvernamental pentru Sindromul Havana - care nu a fost raportat anterior, la summitul NATO din Lituania de anul trecut unde a participat şi preşedintele Biden, a făcut ca un înalt oficial al Pentagonului să solicite îngrijiri medicale.

Greg Edgreen, care a condus ancheta privind Sindromul Havana pentru Agenţia de Informaţii a Apărării între 2021 şi 23, a declarat că, în urma incidentelor, ofiţerii americani din străinătate au fost "neutralizaţi".

Întrebat de gazda emisiunii, jurnalistul Scott Pelley, dacă este de părere că Statele Unite sunt atacate, el a răspuns: "Părerea mea personală, da".

"De către cine?" a întrebat Pelley.

"De către Rusia", a spus Edgreen.

Edgreen a avertizat că nu există "nicio limită în ceea ce priveşte ceea ce va face Moscova", dar a spus că, atât în administraţia Trump, cât şi în cea a lui Biden, baremul de a atribui aceste incidente Rusiei a fost prea mare "pentru că nu am vrut, ca ţară şi ca guvern, să ne confruntăm cu nişte adevăruri foarte dure", în special ce să facem după o astfel de concluzie.

Un alt atac suspectat care a avut loc în Florida indică, de asemenea, o legătură cu Rusia.

Un agent FBI în activitate, fără nume, a declarat în cadrul emisiunii că a avut parte de unul dintre aceste incidente în Florida în 2021 şi un an mai târziu în California.

Agentul, identificat în emisiune doar cu numele de Carrie, investiga un presupus spion rus care venise în Statele Unite ca bucătar, Vitalii Kovalev. Acesta a fost arestat pentru depăşirea vitezei legale în Florida Keys în iunie 2020. O înregistrare video a arestării arată că poliţia a găsit notiţe despre mai multe conturi bancare, paşaportul său rusesc şi un dispozitiv care poate şterge computerul maşinii, inclusiv înregistrarea GPS.

Cele două incidente care au afectat grav sănătatea agentului FBI au avut loc în perioada în care Kovalev se afla în închisoare.

Bucătarul s-a dovedit a fi un inginer electrician militar rus cu o autorizaţie de securitate superioară, a constatat Christo Grozev, jurnalist la The Insider. Anterior, în calitate de jurnalist de investigaţii de top pentru Bellingcat, publicaţia de investigaţii cu sursă deschisă, Grozev a descoperit identităţile agenţilor ruşi care au încercat să îl otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe regretatul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi.

Kovalev a călătorit înapoi în Rusia după ce a executat o pedeapsă de 30 de luni în SUA pentru evadare din poliţie şi conducere imprudentă şi se crede că a murit luptând în Ucraina.

Grozev a găsit, de asemenea, o parte a unei evidenţe contabile care leagă unitatea ultrasecretă GRU 29155 de utilizarea armelor acustice non-letale şi mai multe dovezi care plasează membrii unităţii în Tbilisi, Georgia, atunci când americanii au raportat incidente acolo în 2021.

Agenţiile de informaţii americane au declarat anterior că Sindromul Havana ar putea fi explicat prin factori de mediu, condiţii anterioare sau stres. Dar CIA şi alte agenţii federale plătesc, de asemenea, compensaţii pentru ofiţerii care au dobândit probleme de sănătate în întreaga lume, după ce medicii guvernamentali au certificat că aceştia au suferit într-adevăr leziuni cerebrale care nu au nicio explicaţie cunoscută.

Departamentul Apărării încă investighează "incidentele de sănătate anormale", pe care le tratează ca "incidente de contrainformaţii", iar medicii săi au elaborat protocoale pentru a trata victimele Sindromului Havana. După ce a adunat mărturii de la victime, Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a lansat, de asemenea, o anchetă oficială privind modul în care agenţiile de informaţii americane au gestionat ancheta privind Sindromul Havana.

Mark Zaid, un avocat pentru un grup de victime ale Sindromului Havana, a declarat că există dovezi ale unei "muşamalizări" a guvernului.

Surse au declarat pentru Herald că mulţi dintre ofiţerii afectaţi de acest sindrom au fost implicaţi în activităţi legate de Rusia sau au fost staţionaţi în locuri unde spionii ruşi puteau lucra cu uşurinţă, precum Cuba, China, Vietnam şi cea mai mare parte a Europei. Unele incidente din Hanoi, Bogota, Londra şi India s-au petrecut înaintea sau în timpul vizitelor unor oficiali americani de rang înalt.

Cuba, un partener militar apropiat al Rusiei, a negat că ar avea vreo implicare în aceste incidente, iar diplomaţii şi oamenii de ştiinţă cubanezi au insistat asupra faptului că afecţiunile sunt psihosomatice, un caz de isterie în masă sau pot fi explicate prin afecţiuni preexistente.

După ce Miami Herald a relatat despre cazurile agenţilor CIA care au primit compensaţii pentru leziuni cerebrale legate de cazurile de Sindrom Havana, viceministrul cubanez de externe a scris pe X: "Fără nicio ruşine, experţii şi principalele instituţii media continuă să recicleze legenda fabuloasă a 'atacurilor' împotriva diplomaţilor americani. Nicio dovadă nu a apărut, comunitatea ştiinţifică a desfiinţat-o (sic), dar există bani de făcut şi calomnii politice împotriva #Cuba de împins".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe