Rusia riscă să piardă 6,5 miliarde USD pe an dacă Ucraina nu reînnoieşte un acord de transport de gaz la sfârşitul anului

Compania de stat din Ucraina, Naftogaz. (GENIA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
13.09.2024

Rusia ar putea ajunge să piardă miliarde de dolari dacă Ucraina întoarce spatele unui acord de menţinere a fluxului de gaze din ţară, potrivit Business Insider.

Naftogaz, gigantul energetic de stat al Ucrainei, urmează să îşi reînnoiască acordul privind gazoductul cu Gazprom din Rusia până la sfârşitul anului. Cele două naţiuni sunt în discuţii, dar este puţin probabil să se ajungă la un acord înainte de expirarea acordului în decembrie - ceea ce ar putea afecta Rusia cu pierderi de până la 6,5 miliarde USD pe an, potrivit calculelor Bloomberg.

Încheierea acordului privind gazoductul ar fi o lovitură pentru comerţul cu gaze al Rusiei, care este un element-cheie pentru economia ţării, care traversează al treilea an de război în Ucraina. Moscova a suportat deja pierderi mari din cauza sancţiunilor occidentale care vizează vânzările sale de petrol şi gaze, care au scăzut cu 24% anul trecut.

Ucraina ar putea, de asemenea, să se confrunte cu pierderi. Ţara ar putea pierde aproximativ 800 de milioane USD pe an din taxele de tranzit, se arată în raport, care citează estimări ale unei firme de consultanţă din Kiev.

Securitatea energetică a Europei ar putea fi, de asemenea, afectată. Continentul s-a îndepărtat de energia rusească în ultimii doi ani, dar încă primeşte gaz din Rusia prin două conducte. Acordul care urmează să expire la sfârşitul anului reprezintă 5% din fluxurile totale de gaze ale Europei, adaugă raportul.

Moscova, care furniza odinioară până la 40% din gazul Europei, şi-a redus fluxul de energie către Europa şi şi-a sporit exporturile în alte părţi. Recent, Rusia a încheiat un acord privind un gazoduct cu China, care a devenit unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Cu toate acestea, experţii afirmă că economia Rusiei se află în continuare pe o bază şubredă, în special având în vedere costurile tot mai mari ale războiului împotriva Ucrainei. Conform unei analize realizate de Yale, situaţia financiară a Rusiei s-a înrăutăţit după încetinirea exporturilor de gaze naturale către continent, având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină în ceea ce priveşte transferarea furnizării de energie către alte naţiuni fără reduceri semnificative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor