Rusia reţine încă un jurnalist american în cadrul unei campanii de reprimare a presei străine. De data aceasta, o femeie

Jurnalista ruso-americană, Alsu Kurmasheva (Youtube - screenshot)
D.B.
21.10.2023

Autorităţile din Rusia au arestat miercuri o jurnalistă ruso-americană, Alsu Kurmasheva, care lucra pentru postul finanţat de Congresul american Radio Europa Liberă/Radio Liberty, a anunţat postul de radio, potrivit The Daily Beast.

Kurmasheva, un editor din Republica Cehă care lucrează la Serviciul Tatar-Bashkir al REL/RL, a călătorit în Rusia pentru o urgenţă familială în luna mai. Ea a fost reţinută temporar când a încercat să părăsească ţara în iunie, autorităţile confiscându-i atât paşaportul american, cât şi cel rusesc, a precizat postul de televiziune într-un comunicat.

Ulterior, jurnalista a fost amendată pentru că nu şi-a înregistrat paşaportul american la autorităţile ruse, a precizat REL/RL, iar miercuri aştepta ca paşapoartele să-i fie returnate când a fost acuzată de neînregistrare ca agent străin. Acuzaţia i-ar putea aduce o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

"Alsu este o colegă foarte respectată, o soţie devotată şi o mamă dedicată celor doi copii. Ea trebuie să fie eliberată pentru a se putea întoarce imediat la familia ei", a declarat preşedintele interimar al REL/RL, Dr. Jeffrey Gedmin.

Arestarea lui Kurmasheva vine după ce reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) a fost şi el arestat în luna martie pe când călătorea în Rusia pentru a realiza un reportaj. Gershkovich, care este şi cetăţean american, se află în continuare în arest preventiv pentru acuzaţii de spionaj. Atât WSJ cât şi guvernul american au negat cu tărie acuzaţiile aduse lui Gershkovich, iar administraţia Biden a declarat oficial că acesta a fost reţinut pe nedrept.

Kurmasheva a fost reţinută în Kazan, un oraş din sud-vestul Rusiei, care este, de asemenea, capitala Tatarstanului. Munca de reporter a lui Kurmasheva s-a axat pe minorităţile etnice din regiune şi din Başkortostan, mai la est. Ea a relatat în mod regulat despre războiul din Ucraina şi despre tacticile represive folosite de autorităţile ruse.

Agenţia de ştiri de stat Tatar-Inform a declarat că autorităţile o acuză pe Kurmasheva de "colectarea de informaţii militare despre activităţile ruseşti prin intermediul internetului pentru a transmite informaţii către surse străine" în septembrie 2022. O sursă a declarat pentru publicaţie că anchetatorii cred că ea a primit "informaţii despre profesori de la una dintre universităţile din Tatarstan care au fost mobilizaţi în armată" şi a pregătit "materiale analitice alternative" pentru "autorităţile internaţionale relevante şi desfăşurarea de campanii de informare care discreditează Rusia".

De asemenea, agenţia a publicat o înregistrare video în care Kurmasheva ar fi fost escortată, într-o clădire, de patru bărbaţi cu feţele acoperite. Publicaţia a precizat că aceasta este reţinută "într-un centru de detenţie temporară" şi s-ar putea confrunta cu un alt caz penal pentru "publicarea unei cărţi care prezintă într-o lumină negativă operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina".

Un reprezentant de la OVD-Info, o publicaţie pentru drepturile omului, a declarat pentru Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) nonprofit că articolul din codul penal rusesc în baza căruia a fost acuzată Kurmasheva nu a mai fost folosit până acum.

Coordonatorul programului pentru Europa şi Asia Centrală al CPJ, Gulnoza Said, a descris acuzaţiile împotriva lui Kurmasheva ca fiind "false" şi a cerut ca aceasta să fie eliberată imediat.

"Jurnalismul nu este o crimă, iar detenţia lui Kurmasheva este încă o dovadă că Rusia este hotărâtă să înăbuşe relatările independente", a declarat Said într-un comunicat.

REL/RL a mai fost supusă anterior hărţuirii din partea autorităţilor ruse. În august 2022, locuinţele mai multor jurnalişti ai radiodifuzorului au fost percheziţionate, iar forţele de ordine i-au interogat pe colaboratori cu privire la activitatea Serviciului Tatar-Bashkir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor