Rusia, referindu-se la tezaurul românesc: Nu dezgropaţi trecutul!

.
. (Daniel Roxin)

Subiectul restituirii tezaurului românesc de către Rusia şi-a pierdut demult din actualitate, susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukaşevici, referindu-se la aducerea acestui subiect în atenţia Consiliului Europei.

”Parlamentarii români nu pentru prima dată încearcă să internaţionalizeze subiectul care demult şi-a pierdut din actualitate”, a declarat joi Alexandr Lukaşevici, potrivit RIA Novosti, preluată de UNIMEDIA.

Moscova regretă faptul că România încearcă să abordeze în cadrul Consiliului Europei problema privind returnarea a peste 93 de tone de aur evacuat în Rusia în perioada celui de-al doilea război mondial. Totodată, Rusia solicită Bucureştiului să nu ”dezgroape trecutul”, a mai spus Lukaşevici.

Potrivit oficialului rus, în dialogul politic actual dintre Moscova şi Bucureşti subiectul ”aurului românesc" lipseşte. ”Considerăm că încercările de a dezgropa trecutul, în condiţiile actuale sunt contraproductive şi pot trezi doar emoţii inutile, distrage atenţia de la deciziile cu adevărat importante privind aspecte specifice ale cooperării bilaterale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Tezaurul României, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patrimoniu, peste 90 de tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri. Toate acestea au fost transportate în Rusia Ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată a României. După Revoluţia bolşevică din Octombrie 1917, puterea sovietică a sechestrat tezaurul şi a refuzat restituirea integrală a acestuia.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ( APCE) a adoptat, marţi, Rezoluţia privind onorarea obligaţiilor şi a angajamentelor Federaţiei Ruse care include, între altele, solicitarea adresată Federaţiei Ruse ”de a continua eforturile pentru a reglementa rapid chestiunile pendinte privind returnarea proprietăţilor culturale şi de altă natură prin negocieri directe cu statele vizate, în conformitate cu angajamentele asumate de Federaţia Rusă prin Opinia 193 (1996) paragrafele 10.xii, 10.xiii şi 10.xiv”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne