Rusia permite recruţilor indieni să părăsească armata sa după discuţiile Modi-Putin

Premierul indian Narendra Modi (dr) dând mâna cu Vladimir Putin în New Delhi, India, 6 decembrie 2021 . (Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Rusia a "convenit în linii mari" să elibereze toţi cetăţenii indieni care lucrează în armata sa, în urma unei întâlniri între premierul indian Narendra Modi şi preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, transmite Independent.

Zeci de cetăţeni indieni ar fi fost recrutaţi de forţele armate ruse, unii dintre aceştia plângându-se că au fost păcăliţi.

Luna trecută, Ministerul indian de Externe a cerut "oprirea verificată" a recrutării cetăţenilor săi care ar fi fost "induşi în eroare" pentru a servi în armata rusă, după ce doi indieni au fost ucişi luptând în Ucraina. Doi cetăţeni indieni au fost ucişi şi în martie.

Modi a adus în discuţie această chestiune în timpul unui dineu privat găzduit de Putin luni, a raportat agenţia de presă PTI, citând surse anonime, în contextul în care liderul indian a efectuat o vizită de două zile la Moscova.

Se aşteaptă ca Rusia să anunţe în mod oficial decizia de a elibera toţi indienii din armata sa în urma discuţiilor oficiale de marţi.

India a cerut Moscovei să elibereze rapid toţi indienii care lucrează în armata sa şi să asigure întoarcerea lor în siguranţă, îndemnându-şi în acelaşi timp cetăţenii să fie "precauţi" atunci când îşi caută un loc de muncă în Rusia.

Randhir Jaiswal, purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, a declarat că aproximativ 20 de persoane au solicitat ajutor pentru a se întoarce acasă.

Aproape 100 de cetăţeni indieni ar fi fost recrutaţi în armata rusă, mulţi dintre ei fiind păcăliţi de agenţi să lucreze ca "ajutoare de securitate ale armatei", potrivit unui raport publicat în The Hindu.

Un grup de bărbaţi din statele vestice Punjab şi Haryana, îmbrăcaţi în uniforme militare, au înregistrat un videoclip la începutul acestui an, susţinând că au fost păcăliţi să lupte în războiul din Ucraina.

În luna mai, poliţia indiană a arestat patru persoane care ar fi avut legătură cu o reţea internaţională de trafic de persoane implicată în păcălirea lucrătorilor pentru a lupta în războiul din Ucraina, oferindu-le locuri de muncă profitabile.

Modi, care a efectuat prima sa vizită bilaterală în Rusia de la începutul celei de-a treia sale perioade în calitate de prim-ministru, a fost întâmpinat de Putin luni seara.

"Relaţia Indiei cu Rusia se bazează pe încredere reciprocă şi respect", a declarat Modi în timp ce se adresa diasporei indiene la Moscova marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor