Rusia marchează şase zile consecutive de record al numărului îmbolnăvirilor de COVID

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Rusia a stabilit, miercuri, al şaselea record zilnic consecutiv al numărului de infecţii cu virus Wuhan, iar oficialii au avertizat că focarul de tulpină Omicron ar putea continua să crească încă două săptămâni.

Grupul de lucru al guvernului împotriva pandemiei Covid-19 a raportat 74.692 de noi infecţii în ultimele 24 de ore.

Numărul total al cazurilor din Rusia a ajuns la 11,3 milioane, al şaselea cel mai mare număr din lume.

Grupul de lucru al Rusiei a înregistrat, de asemenea, 657 de noi decese. Rusia are cel mai mare număr de decese de coronavirus din Europa.

Cele mai recente date disponibile bazate pe statisticile oficiale arată cu 929.000 de decese mai mult în Rusia între începutul pandemiei în primăvara anului 2020 şi noiembrie 2021.

Numărul infecţiilor noi cu Covid-19 în Rusia s-a dublat într-o săptămână, deşi Kremlinul a afirmat că nu simte nevoia să impună noi restricţii din cauza severităţii mai uşoare a tulpinii Omicron. Autorităţile regionale au introdus restricţii limitate, inclusiv suspendarea spitalizărilor copiilor timp de trei săptămâni din cauza creşterii de 14 ori a numărului infecţiilor cu virus Wuhan şi a creşterii de 10 ori a numărului spitalizărilor în rândul minorilor.

Oficialii din domeniul sănătăţii au detectat, miercuri, varianta Omicron în 72 din 85 de regiuni ruseşti.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat marţi că Omicron este acum o tulpină dominantă printre cei infectaţi.

Sobianin a avertizat că Moscova - epicentrul focarului de coronavirus din Rusia - va înregistra probabil creşterea numărului cazurilor de coronavirus pentru încă cel puţin două săptămâni.

Cercetătorii independenţi prognozează până la 2 milioane de infecţii zilnice cu Covid-19 la vârful celui mai recent val - la începutul lunii februarie -, dar au sugerat că cifrele grupului de lucru ar menţiona doar 250.000 de cazuri zilnice.

Scepticismul faţă de vaccin este larg răspândit în rândul ruşilor, vaccinările de până acum în luna ianuarie scăzând aproape la un minim istoric de când campania naţională a fost lansată în decembrie 2020.