Rusia, la un pas să invadeze Ucraina. Franţa şi SUA ar putea trimite trupe în România. Reacţia preşedintelui Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, pe pagina sa oficială de Twitter, disponibilitatea omologului său francez Emmanuel Macron de a trimite noi trupe pe teritoriul României. Decizia vine în contextul în care Rusia pare la un pas să invadeze Ucraina, având pregătiţi de atac mai bine de 100.000 de mii de soldaţi.

"Salut cu căldură anunţul preşedintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre", a scris Klaus Iohannis, pe contul său de Twitter.

Reacţia şefului statului are loc în contextul anunţului făcut, pe Twitter, de europarlamentarul francez Nathalie Loiseau.

"În această seară Emmanuel Macron a anunţat disponibilitatea Franţei de a participa la o prezenţă militară avansată a NATO în România. Franţa este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor", a precizat Nathalie Loiseau.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, preşedintele Iohannis a salutat anunţul similar făcut de preşedintele SUA, Joe Biden.

"Salut anunţul explicit al lui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe flancul estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a scris Klaus Iohannis.

Preşedintele SUA a transmis că ţara sa va spori prezenţa militară în Polonia, România şi alte ţări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, "pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste ţări, conform articolul 5, ele fac parte din NATO".