Rusia forţează publicaţii să şteargă materiale legate de relaţia extraconjugală a lui Vladimir Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Autorităţile ruse au forţat mai multe publicaţii de ştiri să şteargă materialele care se refereau la investigaţiile despre presupusa fiică extraconjugală a preşedintelui Vladimir Putin şi despre presupusa a doua soţie a liderului cecen Ramzan Kadyrov, potrivit moscowtimes.

Roskomnadzor, agenţia de supraveghere a presei, a notificat radiodifuzorul independent Dojd că trebuie să şteargă 30 de articole şi videoclipuri bazate pe rapoartele publicaţiei Proekt.

„Notificările au transmis că avem o zi (...) după care acestea trebuie şterse imediat”, a spus Dojd.

Publicaţia a afirmat că materialele sale şters includeau articole publicate de Proekt cu privire la bunurile şi proprietăţile oficialilor guvernamentali la nivel înalt şi legăturile acestora cu personaje obscure - în plus, menţionau o presupusă fiică dintr-o relaţie extraconjugală a lui Putin şi o presupusă a doua soţie a dictatorului cecen afiliat Moscovei, Ramzan Kadirov.

Site-ul de ştiri Znak.com a menţionat şi el că a primit 15 avertismente de la Roskomnadzor pentru a şterge materialul în care menţiona rapoartele Proekt.

„Articolele au fost publicate în perioada 2018-2021, înainte ca Proekt să fie etichetat 'organizaţie indezirabilă'”, a spus Znak.com.

Publicaţia Bell a primit 10 astfel de avertismente, a declarat redactorul-şef al lui Dojd.

Alte publicaţii ruse care au primit notificări similare sunt Meduza şi The Village.

Proekt s-a relansat ca „Agentstvo” anul acesta, după ce Procuratura Generală a plasat grupul pe lista „ONG-urilor străine indezirabile”, interzicându-i activităţile în ţară.

Ministerul Justiţiei l-a adăugat, de asemenea, pe lista „agenţilor străini”, în această vară, pe editorul-şef al Proekt şi pe câţiva dintre jurnaliştii săi.

Alexei Navalnîi şi asociatul său Leonid Volkov, au criticat evoluţia drept un act de cenzură retroactiv şi „orwellian” la vremea respectivă.

„Deşi Proekt a fost etichetată drept o 'organizaţie nedorită'... materialele şterse acum au fost publicate într-un moment în care activităţile organizaţiei erau o activitate jurnalistică complet legitimă”, a spus Volkov.

„Cenzorii au pus Meduza şi alte publicaţii să facă o alegere: vă blocăm în Rusia acum sau puţin mai târziu, dacă vă supuneţi în mod ruşinos la presiunile ilegale de cenzură”, a scris el pe canalul său Telegram din exil.

„Editorii ar trebui să fie conştienţi că acest cost al deciziei lor nu le oferă mult timp”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe