Rusia fentează interdicţia de a intra în porturile UE. Transbordează petrolul pe mare, lângă Constanţa

Petroliştii ruşi ocolesc interdicţia de intrare în porturile UE şi transbordează petrolul pe mare, scrie serviciul ucrainean al Radio Europa Liberă.
Nave
Nave (Captura video)

După ce accesul navelor ruseşti în porturile Uniunii Europene a fost interzis, navele ruseşti continuă să exporte produse petroliere în Europa, transbordându-le pe nave care arborează pavilionul ţărilor UE. Acest lucru se întâmplă în Marea Neagră, în apropiere de România, potrivit unei investigaţii marca Europa Liberă, ai cărei jurnalişti au analizat rutele vrachierilor ruşi în Marea Neagră cu ajutorul sistemelor de monitorizare a navelor Marine Traffic şi Equasis.

Jurnaliştii au identificat, în special, două strategii bine stabilite.

Prima este că petrolierele ruseşti pline pleacă din porturile ruseşti, se opresc în Marea Neagră, lângă România, şi acolo îşi transferă încărcătura pe nave care arborează pavilionul ţărilor UE, care livrează produse petroliere în porturile altor ţări, inclusiv în ţările UE.

"Iată, de exemplu, cum ajunge petrolul rusesc în Grecia. Pe 27 iulie, petrolierul rus Mehanik Antonov din apropierea portului Constanţa şi-a transferat încărcătura către un petrolier cu pavilion maltez Georgia (proprietarul navei este o companie grecească). Pe 28 şi 29 iulie, nava Georgia a primit marfă de la nava rusă VF Tanker 8. VF Tankerul 8 s-a întors gol în Rusia, iar Georgia, încărcat, a fost descărcat pe 10 august în acelaşi port grecesc Agioi Theodoroi", se arată în anchetă.

Cea de-a doua schemă a implicat un petrolier de mare capacitate de stocare, New Legend, sub pavilion liberian. Acesta a staţionat lângă portul Constanţa (România) timp de cinci luni. Din luna iunie a acestui an, cisternele ruseşti au început să o umple în mod regulat. La rândul său, New Legend transbordează petrol sau produse petroliere pe o altă navă. Iar această navă fie intră într-un port european şi descarcă, fie continuă "ştafeta", iar a patra navă din acest lanţ intră în portul unei ţări din UE.

De exemplu, la 2 iulie, New Legend, care este plină de petrol rusesc, a reîncărcat nava malteză San Sebastian. San Sebastian a transferat marfă către petrolierul grec Minerva Vaso. Şi Minerva Vaso a descărcat pe 15 iulie în ţara UE - Grecia, în portul Agioi Theodoroi.

Petrolierele ruseşti implicate în aceste scheme sunt deţinute de Volga Shipping (sau Volga Shipping Company în limbă rusă) a omului de afaceri Vladimir Lisin. În 2022, a ajuns în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din Rusia, potrivit Forbes din Rusia.

La începutul lunii martie, Joe Biden a interzis importurile de petrol în Statele Unite, iar Uniunea Europeană a început să elaboreze un plan de eliminare treptată a energiei ruseşti.

În aprilie, când UE a adoptat un alt pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei, acesta a inclus o interdicţie de a acorda acces în porturile UE navelor înregistrate sub pavilion rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe