Rusia expulzează purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova se numără printre cei 10 diplomaţi care vor fi expulzaţi din Rusia ca răspuns la sancţiunile aplicate de Washington, a informat miercuri cotidianul de afaceri Kommersant.

Rebecca Ross şi alţi nouă diplomaţi americani vor trebui să părăsească Rusia cel mai târziu la 21 mai, potrivit deciziei Rusiei de expulzare a 10 diplomaţi americani. SUA au sancţionat, de asemenea, 32 de persoane acuzate de implicare în alegerile prezidenţiale din 2020 şi au extins restricţiile asupra băncilor americane care tranzacţionează datorii guvernamentale ruseşti pe pieţele primare.

Ross a confirmat agenţiei de ştiri TASS că a fost declarată persona non grata.

„Nu Rusia a început asta”, a declarat pentru Kommersant o sursă anonimă a Ministerului rus de Externe, care a spus că SUA nu a permis în ultimele şase luni Moscovei să ocupe postul vacant de purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Washington.

Sursa a declarat că respingerea „extrem de ciudată” vizează „un diplomat cu experienţă care a ocupat anterior funcţii similare în alte două ambasade ruseşti”.

„Statele Unite au returnat pur şi simplu documentele pe care această persoană le-a depus pentru viză, fără să comenteze nici măcar motivul refuzului lor”, a raportat Kommersant.

Pe fondul expulzărilor diplomatice în curs de desfăşurare, preşedintele rus Vladimir Putin a plafonat luna trecută numărul cetăţenilor ruşi autorizaţi să lucreze în ambasadele ţărilor „neprietenoase”.

SUA, a afirmat Moscova, se află în fruntea listei ţărilor „neprietenoase”.

Ambasada SUA la Moscova a declarat că, începând de miercuri, va reduce majoritatea serviciilor de vize pentru ruşi şi va elimina serviciile consulare excluzându-le pe cele urgente pentru americani din cauza interdicţiei de angajare.

Moscova a devenit singura misiune diplomatică a SUA în Rusia, după ce SUA şi-au redus operaţiunile la consulatele din cel de-al patrulea oraş cel mai mare al Rusiei, Ekaterinburg şi portul Vladivostok din Orientul Îndepărtat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe