Rusia emite mandat de arestare pe numele fratelui lui Alexei Navalnîi

(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

Rusia a emis, miercuri, un mandat de arestare pentru fratele lui Alexei Navalnîi, ca parte a eforturilor continue de a reduce la tăcere vocile opoziţiei care critică Kremlinul.

Ministerul de Interne a declarat că Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, este căutat într-un dosar penal, fără a furniza alte detalii, iar numele său a apărut pe lista de urmăriţi a ministerului, a confirmat, miercuri, un jurnalist AFP.

Evoluţia survine la o zi după ce autoritatea penitenciară din Rusia a cerut instanţelor să transforme o pedeapsă cu suspendare în închisoare pentru încălcarea reglementărilor privind coronavirusul.

Avocatul Nikos Paraskevov a declarat, miercuri, agenţiei de presă Interfa, că mandatul de arestare a fost emis atunci când poliţia nu a reuşit să-l localizeze pe Oleg Navalnîi la reşedinţa sa.

Paraskevov a spus că nu este clar dacă Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, a părăsit ţara.

Aproape toţi aliaţii importanţi ai lui Alexei Navalnîi au fugit din Rusia după ce opozantul a fost închis şi organizaţiile sale au fost scoase în afara legii.

În august anul trecut, Oleg Navalnîi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru încălcarea restricţiilor legate de pandemie în timpul protestelor care cereau eliberarea fratelui său.

El a fost acuzat că a cerut ruşilor să participe la un miting neautorizat în ianuarie 2021 în sprijinul fratelui său, care se întorsese în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea aproape fatală cu noviciok.

Un tribunal din Moscova a anunţat, luni, că va lua în considerare cererea de comutare a pedepsei la închisoare în dosarul lui Oleg Navalnîi, pe 18 februarie.

În 2014, Alexei şi Oleg Navalnîi au fost condamnaţi într-un proces pentru fraudă, despre care criticii Kremlinului afirmă că a fost motivat politic, fiind legat de munca lor pentru compania franceză de cosmetice Yves Rocher.

Oleg a executat trei ani şi jumătate de închisoare şi a fost eliberat în 2018, în timp ce Alexei a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate cu suspendare.

După ce s-a întors în Rusia anul trecut, pedeapsa cu suspendare a lui Alexei Navalnîi a fost transformată în închisoare, pe care o execută într-o colonie penală din afara Moscovei, cunoscută pentru severitatea regimului penitenciar.

Cel mai vocal oponent intern al preşedintelui Vladimir Putin a petrecut luni de zile în Germania recuperându-se după un atac de otrăvire pe care el, împreună cu Occidentul, îl pun pe seama Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe