Rusia declară stare de urgenţă în regiunea Kursk, unde Ucraina a capturat câteva sate într-un atac transfrontalier

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
Redacţia
08.08.2024

În regiunea Kursk din Rusia a fost instituită stare de urgenţă, după un rar atac transfrontalier al trupelor ucrainene care a avut loc miercuri, transmite BBC.

Potrivit sursei citate, guvernatorul regional Alexei Smirnov a declarat că măsura este necesară „pentru a elimina consecinţele venirii forţelor inamice în regiune”. Atacul a provocat moartea a cel puţin cinci civili şi rănirea altor 31 de persoane, au declarat oficialii ruşi.

Incursiunea a început marţi dimineaţă, când până la 1.000 de soldaţi ucraineni, însoţiţi de 11 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate de luptă, au intrat în Rusia în apropiere de oraşul Sudzha. Luptele au avut loc în mai multe sate, autorităţile locale cerând locuitorilor să îşi limiteze mişcările şi au anulat toate evenimentele publice. De asemenea, au fost emise alerte aeriene în Kursk. Avioane de luptă zburau la joasă altitudine iar din zonele afectate se ridicau coloane de fum.

Declaraţii şi reacţii internaţionale

Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenko a afirmat că armata ucraineană a preluat controlul asupra hub-ului de gaz Sudzha, care este crucial pentru tranzitul gazelor naturale din Rusia către Uniunea Europeană. Aceasta a fost prima recunoaştere oficială a unei incursiuni pe teritoriul rus de către un oficial ucrainean. Goncearenko a declarat că incursiunea va arăta „europenilor şi americanilor că [...] Rusia poate şi trebuie să fie atacată”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a menţionat că SUA nu avea cunoştinţă în prealabil de atac şi că intenţionează să contacteze armata ucraineană pentru a obţine mai multe informaţii despre obiectivele acesteia. Washingtonul va continua să sprijine Ucraina „în apărarea împotriva agresiunii Rusiei”, a adăugat Karine Jean-Pierre.

Răspunsul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat incursiunea drept o „provocare majoră” şi a acuzat Ucraina că a „tras fără discernământ” în clădiri şi reşedinţe civile. Şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat că „avansul” în regiunea Kursk a fost oprit şi că forţele ruse „continuă să distrugă adversarul în zonele adiacente frontierei ruso-ucrainene”. Gherasimov a afirmat că Rusia a ucis 100 de oameni şi a rănit alţi 215, dar aceste date sunt contestate de surse independente.

Canalele Telegram pro-război au raportat lupte intense în Sudzha şi Korenevo, iar influentul canal Rybar a menţionat că situaţia se deteriorează. Garda Naţională Rusă a întărit securitatea centralei nucleare de la Kursk, situată la aproximativ 70 km nord-est de Sudzha. În regiunea Belgorod, guvernatorul Viaceslav Gladkov a emis avertismente de atac cu rachete şi a raportat rănirea unor persoane în urma atacurilor aeriene ucrainene.

Şeful regiunii Sumî din Ucraina, Volodimir Artiukh, a ordonat evacuarea zonelor apropiate de Kursk. Colonelul ucrainean Vladislav Selezniov a declarat că atacul a fost „preventiv”, având în vedere acumularea de trupe ruse în apropierea frontierei.

Context şi perspective

Aceasta este una dintre cele mai semnificative incursiuni de la începutul războiului şi reprezintă o provocare majoră pentru noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, care l-a înlocuit pe Serghei Şoigu în mai. Incursiuni transfrontaliere ucrainene au fost extrem de rare, dar unele grupuri de ruşi anti-Kremlin au efectuat raiduri anul trecut, care au fost respinse.

În ultimele luni, Rusia a înregistrat câteva câştiguri în estul Ucrainei, dar forţele ucrainene, deşi suprasolicitate, continuă să provoace probleme. Într-un interviu recent, şeful Serviciului de Informaţii Militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, a declarat că ofensiva principală a Rusiei s-ar putea „încheia într-o lună şi jumătate până la două luni”, sugerând că situaţia de pe teren ar putea suferi modificări importante în perioada următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor