Rusia are încă o mulţime de rachete de rezervă [Expert militar]

Racheta de croazieră Kh-22
Racheta de croazieră Kh-22 (Focus.ua)

În ciuda faptului că a consumat peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina pe parcursul războiului, Rusia are încă mai mult decât suficient pentru a continua să încerce să lovească ţinte în toată ţara, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei online The New Voice of Ukraine.

Rachetele de croazieră pe care ruşii le folosesc pentru a ataca Ucraina, şi anume Kh-55, Kh-555 şi Kh-22, sunt toate muniţii din epoca sovietică, care nu mai sunt în producţie, afirmă Mihailo Jirokov, expert militar şi cercetător în istoria aviaţiei.

"În prezent, ei [ruşii] au o producţie în masă de Kh-101/Kh-102, Kalibr [rachete de croazieră] şi, practic, asta este tot. De asemenea, ei plănuiesc să lanseze producţia în masă a rachetei de croazieră Kh-50 Orion", a declarat Jirokov.

În ceea ce priveşte stocurile de rachete de producţie sovietică, potrivit expertului, acestea sunt încă destul de mari.

"Amintiţi-vă, numai în 1999, Ucraina a transferat aproximativ 600 de rachete de croazieră Kh-55 [ca plată a datoriei la gaze] către ruşi", a subliniat el.

De asemenea, el a menţionat că ruşii încearcă în prezent să fabrice în mod independent rachete Kh-55 folosind componente din echipamente sovietice scoase din uz. Totuşi, acestea sunt mai degrabă cazuri izolate şi nu o producţie în masă. Între timp, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, ruşii au produs câteva zeci de rachete de croazieră anual, iar această producţie a devenit stabilă după 2008.

"Acum se lucrează în trei schimburi, adaptând electronicele la componentele chinezeşti şi crescând producţia", spune Jirokov.

El adaugă că, în ciuda problemelor cu producţia rachetei Kalibr, rachetele Kh-101 sunt asamblate în mod stabil şi în cantităţi mult mai mari decât înainte de invazia la scara largă a Ucrainei.

"Prin urmare, luând în considerare rachetele de croazieră deja folosite, aş vorbi acum despre un stoc total de aproximativ 1.500 de rachete", conchide expertul, sugerând că este prea devreme pentru a spune că armata rusă se apropie de epuizarea arsenalului său de rachete.

"În plus, există încă o rezervă neatinsă, poate 10-20% [de rachete], pe care ruşii o păstrează în stocuri în cazul unui conflict cu NATO, despre care vorbesc în mod constant", notează Jirokov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe