Rusia ar putea restricţiona zborurile transsiberiene pentru companiile aeriene din UE

(Scott Olson / Getty Images)

Rusia ar putea impune restricţii sau chiar interzice companiilor europene utilizarea rutelor transsiberiene de tranzit, ceea ce va duce la o creştere a costurilor de zbor spre Asia, în replică la sancţiunile europene, informează marţi agenţiile de presă Reuters şi Ria Novosti, citând publicaţia economică rusă Vedomosti.

Compania Dobrolet, divizia low-cost a Aeroflot, a trebuit să-şi suspende toate zborurile săptămâna trecută, din cauza sancţiunilor impuse de UE pentru rolul Rusiei în criza ucraineană.

Posibilele restricţii sunt în prezent analizate la nivelul Ministerelor de Externe şi al Transporturilor, dar o decizie finală va fi luată de guvernul rus.

O sursă apropiată Ministerului rus de Externe a declarat pentru Vedomosti că 'orice măsuri neprietenoase din partea UE, inclusiv în domeniul transportului aerian, vor fi examinate şi nu vor rămâne fără răspuns'.

Astfel, eventualele interdicţii ar putea afecta nu numai transportatorii europeni, inclusiv Lufthansa, British Airways şi Air France, dar, de asemenea, Aeroflot, care încasează taxe de survol de la companiile aeriene străine de ordinul a 300 de milioane de dolari pe an, scrie Vedomosti.

Compania Lufthansa, unul dintre cei mai importanţi operatori pe această rută - cea mai scurtă între Europa şi Asia - şi-a manifestat deja preocuparea în legătură cu eventualele restricţii, de natură să-i provoace pierderi substanţiale, estimate la circa 1 miliard de dolari doar pe o perioadă de trei luni, scrie Ria Novosti.

Ministerul Transporturilor din Rusia şi autoritatea pentru aviaţia civilă au refuzat să comenteze cu privire la aceste informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe