Rusia anunţă că retrage o parte din militarii de la graniţa cu Ucraina

(SERGEY BOBOK / AFP VIA GETTY IMAGES)
A.P.
15.02.2022

Ministerul rus al Apărării a anunţat că o parte din trupele masate la graniţa cu Ucraina se vor întoarce la bazele lor după încheierea "unor exerciţii militare", relatează BBC.

„Unităţile din raioanele militare din Sud şi Vest, care şi-au îndeplinit sarcinile, au început deja încărcarea în transportul feroviar şi rutier şi astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

„O serie de sesiuni de antrenament de luptă, inclusiv exerciţii, au fost efectuate, conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”, a adăugat acesta.

Occidentul acuză Rusia de intenţia de a invada Ucraina, în ciuda faptului că Moscova neagă acest lucru. Konaşenkov nu a dat detalii despre motivele pentru care respectivele "antrenamente" au durat mai multe luni, însă a subliniat că exerciţiile la scară largă în toată ţara continuă, potrivit agenţiei.

„Practic toate districtele militare, flotele şi forţele aeriene iau parte la exerciţii”, a spus Konaşenkov.

„O serie de exerciţii navale care implică nave de suprafaţă, submarine şi aviaţie se desfăşoară în zonele importante din punct de vedere operaţional”, a afirmat Konaşenkov.

Cancelarul german Olaf Scholz efectuează marţi o vizită la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin. Săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat Rusia pentru a încerca rezolvarea situaţiei, înregistrând însă un eşec răsunător.

Înainte de vizita lui Scholz, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, precizând că „situaţia poate degenera în orice moment”.

„UE şi NATO sunt unite, alături de Ucraina, şi trebuie să folosim toate oportunităţile de dialog pentru a ajunge la o soluţie paşnică”, a spus ministrul german de Externe.

Rusia a mai făcut un asemenea anunţ cu săptămâni în urmă, retrăgând o parte din efectivele de soldaţi din apropierea graniţei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor