Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda: Vor deveni o ţintă pentru noi!

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că aderarea Suediei şi Finlandei la NATO le-ar transforma peste noapte din ţări neutre în ţări inamice şi ar deveni o "ţintă" pentru Rusia.

"Ei ştiu că în momentul în care vor deveni membri ai NATO, acest lucru va implica anumite mişcări în oglindă din partea Rusiei", a spus el. "Dacă există detaşamente NATO în aceste teritorii, aceste teritorii ar deveni o ţintă - sau o posibilă ţintă - pentru un atac", a decalrat Polianski pentru UnHeard News.

"NATO este un bloc foarte neprietenos pentru noi - este un inamic, iar NATO însuşi a recunoscut că Rusia este un inamic. Aceasta înseamnă că Finlanda şi Suedia, dintr-o dată, în loc să fie ţări neutre, devin parte a inamicului şi suportă toate riscurile. Deci, vor suporta anumite riscuri de apărare, desigur, anumite costuri economice - dar depinde de ei să decidă... Ei au trăit în mod normal ca buni vecini cu noi timp de zeci de ani; dacă dintr-o dată aleg să devină parte a unui bloc foarte neprietenos, depinde de ei.", a susţinut diplomatul.

Oficialul a lăsat să se înţeleagă, totuşi, că Rusia nu este deosebit de îngrijorată de această decizie şi că aceasta nu schimbă situaţia de securitate în Europa.

"Nu cred că va fi cu adevărat o lovitură pentru securitatea Rusiei ca aceste două state să devină membre ale NATO - sperăm că nu vor deveni membre ale NATO, dar dacă o vor face, ar fi cea mai proastă soluţie pentru ele, dar nu şi pentru Rusia. Rusia este pregătită să facă faţă ameninţărilor NATO, Rusia şi-a luat măsurile de precauţie necesare pentru acest lucru. Nu se schimbă foarte mult situaţia de securitate din Europa, care este dominată şi agravată de ameninţarea NATO la adresa Rusiei de mulţi ani".

În altă parte a discuţiei - pe alocuri aprinsă - diplomatul a repetat că nu există niciun război în Ucraina, a spus că aderarea Ucrainei la UE nu mai poate face parte din niciun acord de pace (ceea ce reprezintă o schimbare faţă de acum o lună) şi că este "absolut sigur" că Rusia ar folosi arme nucleare dacă s-ar confrunta cu o ameninţare existenţială.