USR-istul decorat de Zelenski, atac dur la Barna şi Ghinea: Cum să spui, după ce ai luat 8%, "ha-ha, we are coming back swinging, mamă, îi rupem pe micuţi!"

Radu Hossu (Facebook)
Loredana Diacu
18.06.2024

Candidat la şefia USR, Radu Hossu, voluntar decorat de Volodimir Zelenski pentru acţiunile sale în sprijinul poporului ucrainean, a lansat un atac extrem de dur la adresa lui Dan Barna, fostul lider al partidului, şi al unui alt greu al USR, Cristian Ghinea.

Potrivit lui Hossu, principalul vinovat de "moartea clinică" în care a ajuns USR-ul (prin moarte clinică înţelegându-se în principal îndepărtarea de aşteptările electoratului căruia i se adresa) nu este Cătălin Drulă, care a preluat partidul "în moarte cerebrală" ci Barna, Ghinea şi cei ce i-au susţinut. Aceştia au promovat "construcţia unei culturi organizaţionale greşite, bazate pe loialitatea faţă de lider şi nu pe dezbatere, bazate pe pupatul inelului", a declarat Hossu într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

Redăm fragmentul relevant din interviu:

Radu Hossu: Partidul s-a îndepărtat total de electoratul lui. Partidul ăsta, eu am intrat în el pentru că era speranţa generaţiei mele şi generaţiei celor de dinaintea mea şi generaţiei tinerilor. Şi s-a îndepărtat absolut total de ce înseamnă electoratul lui. S-a concentrat pe problemele interne, pe luptele interne, în loc să se concentreze pe ceea ce îşi doreşte electoratul, ce îşi doresc oamenii. Până la urmă, oamenii sunt şefii partidului, oamenii din exterior, cei care te votează.

La vârful USR, orice critică era luată ca fiind un afront. Dar critica ar trebui să fie constructivă. Liderii partidului de până acum, cu puţine excepţii notabile, au ignorat lucrul acesta. Şi asta ne-a dus de la 23% în 2019 la europarlamentare, la 8%. Deci, practic, noi suntem pe moarte. Partidul ăsta este în moarte clinică.

Reporter: Cine sunt principalii responsabili? "Partidul" sună generic şi tot ce este generic duce la diluarea responsabilităţii.

Radu Hossu: Minţile "luminate" care au gândit modul de organizare, şi când spun modul de organizare, pun în ghilimele. Adică Barna, Ghinea şi oamenii din jurul lor.

Mult mai puţin Drulă. Pentru că multă lume acum îl acuză pe Drulă. Mult mai puţin Drulă! Drulă a luat un partid care era oricum în moarte cerebrală, ca să spun aşa, şi a încercat să îl resusciteze. Ok, a luat câteva decizii greşite, din punctul meu de vedere, precum alianţa cu PMP-ul şi cu Forţa Dreptei, în loc să discutăm cu REPER-ul, să nu ne mai încăpăţânăm şi să avem oameni mici şi orgolii mari.

Dar nu e ca şi cum Drulă este principalul vinovat pentru lucrul ăsta. Este o cultură organizaţională construită de această echipă Barna, acest etern Barna, care, după ce a luat bătaie de la Dăncilă, de la DĂNCILĂ!!! la prezidenţiale, a venit exact ca Liviu Dragnea în faţa partidului şi a spus, "mai vreţi să fiu preşedintele vostru?" Băi, dar tu n-ai ruşine? Băi, dar ţie chiar nu ţi-e ruşine? Acum câteva zile, după scorul ruşinos de la europarlamentare, a venit şi a spus, "o să ne întoarcem şi o să rupem la parlamentare". Acelaşi Dan Barna a spus aşa ceva!!! Deci mie mi se pare că e nevoie de medicamente.

Medicamente! Ştii cum se discuta despre Corneliu Vadim Tudor? Alo, domnule, medicamente! Cum să spui, după ce ai luat 8%, "ha-ha, we are coming back swinging. Mamă, îi rupem pe micuţi!"

Reporter: Care sunt principalele greşeli pe care credeţi dvs. că le-a făcut conducerea partidului?

Radu Hossu: Construcţia unei culturi organizaţionale greşite, bazate pe loialitatea faţă de lider şi nu pe dezbatere, bazate pe pupatul inelului, şi asta este de ani de zile, şi în momentul acela, oamenii care într-adevăr au o coloană vertebrală la un moment dat, încep şi pleacă din partid. Şi ce face asta? Duce la slăbirea partidului, pentru că în momentul ăla ai din ce în ce mai puţini, din ce în ce mai puţini oameni care au curajul să-şi spună opinia şi să şi-o susţină.

Apoi, tot cultura asta organizaţională a mers inclusiv pe crearea de sinecuri, ca să nu ne ferim de lucruri. Cristian Ghinea, în primul rând, el e sinecura internă, dar inclusiv când ne doream să ajungem la guvernare, se punea problema în termeni: "uite, dacă mă susţii pe mine, uite, o să vedem, poate o să găsim un loc şi pentru tine!" Hai să nu fugim de adevărurile astea. Şi membrii partidului nu sunt de acord cu lucrurile astea. Nu sunt de acord!

Membrii simpli de partid nu sunt de acord! Deci nu USR-ul în sine este vinovat, pentru că USR înseamnă membrii, ci leadership-ul. Şi atunci, da, unul, cultura organizaţională creată, asta este una dintre probleme.

Modul discreţionar prin care a fost condus partidul şi modul discreţionar prin care a fost condus partidul prin Biroul Naţional, care a fost întotdeauna în aşa fel ales, încât să fie al echipei "câştigătoare". Şi întotdeauna s-a spus "acum e nevoie de linişte. Acum e nevoie de linişte că urmează alegeri!". Inclusiv acum se spune că este nevoie de linişte.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor