România, Ungaria, Georgia şi Azerbaidjan lansează un proiect de instalare a unei linii electrice sub Marea Neagră

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
05.09.2024

România, Ungaria, Georgia şi Azerbaidjan au lansat marţi un proiect comun de instalare a unei linii electrice sub Marea Neagră, menită să aducă în Uniunea Europeană mai multă energie regenerabilă din Caucazul de Est, potrivit AFP.

Proiectul, aprobat de liderii celor patru ţări în 2022, a luat amploare după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei şi a scos în evidenţă dependenţa UE de energia rusească, în contextul creşterii puternice a preţurilor. De atunci, blocul celor 27 de naţiuni a încercat să renunţe la energia rusească.

Cablul ar urma să lege Azerbaidjanul, care este considerat ca având un potenţial substanţial de a produce energie în parcurile eoliene din Marea Caspică, de România şi Ungaria, state membre ale UE, prin Georgia.

Miniştrii guvernamentali din cele patru ţări au lansat proiectul comun în cadrul unei reuniuni care a avut loc marţi în capitala României, afirmând că proiectul va contribui la consolidarea securităţii energetice şi la scăderea preţurilor la electricitate pentru consumatori.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul este de importanţă strategică pentru ţara noastă şi pentru UE.

„Dacă vă uitaţi la harta energetică a Europei din ultimele luni ... vedeţi că pe flancul estic, în esenţă, plătim un preţ foarte mare în ultima vreme - şi asta pentru că nu există suficientă diversificare”, a declarat Burduja.

Ministrul adjunct al Energiei din Bulgaria s-a alăturat, de asemenea, reuniunii de marţi şi s-au purtat discuţii cu privire la aderarea acestui stat membru UE la proiectul de infrastructură. Burduja şi Shahbazov au declarat că următoarea reuniune privind proiectul va avea loc în cadrul unei reuniuni ONU privind schimbările climatice, care se va desfăşura la sfârşitul acestui an în Azerbaidjan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor