România şi Bulgaria, la „tribunalul” UE în problema romilor, scrie Sega

Ministrul francez de interne, Manuel Valls.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)

Manuel Valls, ministrul francez de interne, a declarat luni că va solicita ca problema romilor din România şi Bulgaria să fie introdusă pe agenda summit-ului european din 18 şi 19 octombrie, publicaţia bulgară Sega apreciind că cele două ţări se vor afla la un fel de „tribunal” al UE.

Sega apreciază drept „foarte ciudată” intenţia lui Valls.

„Pentru cele două părţi acuzate, Bulgaria şi România, summit-ul va fi un fel de tribunal al UE, unde îşi vor pleca fruntea sub presiunea colectivă, îşi vor recunoaşte vina şi vor fi obligate să suporte consecinţele fărădelegilor lor. Spectacolul va împinge aderarea Bugariei şi a României la spaţiul Schengen undeva departe în viitor şi va oferi Franţei şi aliaţilor din Europa Occidentală un alibi pe termen nelimitat” în problema romilor, se arată într-un comentariu al cotidianului bulgar.

„Curând va veni vremea când Bulgaria îşi va face rău singură cu tăcerea sa privind chestiunea romilor deoarece este interpretată (ca un semn) al unei conştiinţe vinovate şi a unei dorinţe de a evita dezbaterile vitale. Bulgaria are doar câteva săptămâni pentru a se pregăti pentru o confruntare politică serioasă cu Parisul. Până atunci, Franţa nu numai că va fi bine pregătită, dar va avea şi un substanţial sprijin european”, se mai arată în comentariul Sega.

Manuel Valls a mai anunţat luni că îl va însoţi pe ministrul afacerilor europene, Bernard Cazeneuve, la mijlocul lunii septembrie, într-o vizită în Bulgaria şi în România pentru a înţelege ”de ce în aceste ţări nu au fost aplicate politici puternice de inserţie pentru integrarea” romilor.

Mina Andreevna, purtătoare de cuvânt a CE, a precizat marţi că o delegaţie franceză condusă de Serge Guillon, secretar general pentru afaceri europene, se va afla vineri la Bruxelles, pentru a discuta acest dosar. Totodată, la 4 septembrie, comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, va vizita Parisul, unde se va întâlni cu ministrul francez de interne, în contextul recentelor expulzări ale romilor din Franţa.

Franţa a lansat în ultimul timp o acţiune de demolare a taberelor ilegale de romi şi a trimis acasă mai mulţi romi, pe bază de voluntariat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe