România, fruntaşă în Europa la consumul de antibiotice

(Benjamin Chasteen/Epoch Times)

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, relatează G4Media.ro, citând un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC). Este acelaşi nivel ca în urmă cu 10 ani.

Studiul a fost publicat cu ocazia Zilei Europene de Conştientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată pe data de 18 noiembrie.

Potrivit studiului realizat de ECDC, în 2021, în România s-au consumat cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori.

Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori), a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori.

Datele mai arată că Olanda a înregistrat cel mai mic consum de antibiotice, mai exact de trei ori sub nivelul României.

Bulgaria se confruntă cu o situaţie foarte îngrijorătoare, în contextul unei creşteri semnificative a acestui consum în ultimii 10 ani.

ECDC mai susţine că, la nivelul Uniunii Europene, consumul este de 16 doze zilnice la 1.000 de locuitori.

Totodată, ECDC subliniază că situaţia din România şi Bulgaria este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consumul de antibiotice se realizează în cea mai mare parte în comunitate, şi nu în spital.