Roma: Expozitie de fotografie cu titlul “De la Renastere la Caravaggio”

Antonio Rocco Trabucco - fotograf de arta.
Antonio Rocco Trabucco - fotograf de arta. (Foto prin amabilitatea dlui Trabucco)

La Roma, pana la 31 ianuarie, se desfasoara un eveniment cultural cu titlul “De la Renastere la Caravaggio”.

Antonio Rocco Trabucco - fotograf de arta — este autorul expozitiei organizata intr-un cartier al Romei, numit Torpignatarra. Zona este renumita prin bogata paleta etnica a locuitorilor sai. Printre localnici se numara foarte multi chinezi, indieni, albanezi, romani, etc. constituind o parte din publicul venit sa admire reproducerile unor importante opere de arta, reunite sub auspiciile acestei expozitii.

The Epoch Times a stat de vorba cu dl.Antonio Rocco Trabucco. Acesta ne-a vorbit despre scopul esential al initiativei sale — acela de a oferi arta oamenilor si de a o aduce in viata lor de zi cu zi, dar si despre rolul sau in integrarea in spatiul socio-cultural italian a cetatenilor de alte nationalitati ce traiesc la Roma.

Expozitia prezinta reproduceri ale lucrarilor de mare anvergura ale pictorilor si artistilor italieni - Rafaello, Lorenzo Bernini, Antonio Canova, Tiziano, Caravaggio (Michelangelo Merisi), care reprezinta tot ce este mai bun in arta italiana din perioada Renasterii.

Dl.Trabucco explica: “De obicei originalele se afla in muzee. Le-am reprodus pentru a le aduce in viata de zi cu zi a oamenilor...

Vorbind despre diversitatea publicului sau, autorul expozitiei explica: “Arta uneste popoarele, nu are nicio culoare politica si nu face deosebiri... arta ajunge in inima tuturor oamenilor, care sunt egali... oamenii au nevoie de ceva care sa ii uneasca... iar asa ceva astazi nu mai exista”.

Este pentru prima data cand organizeaza o expozitie de acest fel, insa Antonio Trabucco doreste sa o raspandeasca in lumea intreaga, ”pana in China”, cum ne spune dansul.

Apoi explica: “In China, spre exemplu, sunt multi care nu pot sa ajunga aici pentru a vedea aceste opere in muzee...as dori sa ofer chinezilor de acolo sansa sa cunoasca arta italiana. China trebuie sa se deschida lumii, trebuie sa acorde libertate, altfel dezvoltarea sa economica atat de rapida se va prabusi precum un gigant de carton, pentru ca atunci cand o tara nu are in interiorul sau libertate pentru toti, ceea ce este o comoara inestimabila, atunci nu are nimic, nu are bogatie... bogatia nu este numai cea economica, trebuie sa fie si bogatia libertatii... pentru ca atunci cand intr-o tara cetateanul nu se poate exprima, pentru ca nu exista democratie, nu a obtinut nimic. Adevarata valoare a unei natiuni este democratia. Toti oamenii trebuie sa fie egali in fata legii, sa isi poata exprima propriile idei. Aici, in acest cartier sunt foarte multi locuitori chinezi, care si-au deschis magazine. Italia i-a acceptat, dar peste putin timp, Europa va pune interdictii, pentru ca exista produse facute de chinezi prost platiti si exploatati, si asta Europa nu o poate permite. Lumea occidentala nu poate permite asta... Multe produse costa putin, nu pentru ca piata sugereaza ca preturile sa fie mici, ci pentru ca in spatele acestor preturi mici exista o exploatare a omului, iar exploatarea omului in aceasta epoca nu o mai accepta nimeni.”

“Multi nu pot merge in muzee, nu au timp sa faca rezervare si sa stea la rand pentru a le vizita, in timp ce la aceasta expozitie, intra gratuit direct din strada, contempleaza operele expuse, delectandu-se si cu un fundal sonor de muzica clasica (Mozzart, Bethoven)... Omul nu are nevoie numai de lucrurile de prima necesitate care sunt desigur importante, dar si de paine pentru propriul spirit, care este de asemenea important pentru propria cultura, pentru gandire”, a mai adaugat organizatorul.

Reactia publicului a fost una de mare emotie, iar vizitatorii multumeau toti la plecare pentru aceasta initiativa. Administratia locala s-a bucurat de aprecieri din partea publicului pentru suportul acordat si contributia avuta in punerea in practica a acestei initiative inedite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură