Roland Garros: Iga Swiatek obţine cea mai rapidă victorie din carieră şi un record care o leagă de Gabriela Sabatini

Iga Swiatek (screenshot video Youtube)
Mioara Stoica
02.06.2024

Ca jucătoare de tenis la juniori, Anastasia Potapova a ajuns pe locul 1, în 2016. Rusoaica a frustrat multe dintre " jucătoarele bune" din acea perioadă, la sub 18 ani; ea a învins-o chiar şi pe poloneza Iga Swiatek, liderul dominant al clasamentului WTA, în versiunea de juniori de la Roland Garros, în sferturile de finală, tot în 2016. Acum, însă, ca "adultă", povestea este cu totul alta. Duminica aceasta, 2 iunie, pe un teren Philippe-Chatrier fără ploaie, dar cu temperaturi de toamnă, Swiatek a obţinut cea mai rapidă victorie din carieră.

În turul al patrulea de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al sezonului, Swiatek a învins-o pe Potapova (locul 41 mondial, locul 21 anul trecut) cu un dublu 6-0, în doar 40 de minute. "Am fost foarte concentrată. Nu m-am uitat la tabela de marcaj şi mi-am jucat tenisul. A mers foarte repede. Este destul de rar", a recunoscut Swiatek, în vârstă de 22 de ani, după această demonstraţie care a dus-o în sferturile de finală la Paris.

Cele 40 de minute reprezintă cel mai scurt meci din cariera lui Swiatek. Ea a câştigat 48 din cele 58 de puncte jucate pe zgura de la Paris. Potapova şi Swiatek nu se întâlniseră niciodată într-un meci la nivel înalt, dar se întâlniseră de mai multe ori ca junioare, lucru pe care poloneza şi l-a amintit. "Evident, m-am gândit că vremurile se schimbă puţin, pentru că îmi amintesc că ea a fost mereu jucătoarea care m-a învins (la juniori). Nu cred că am învins-o vreodată şi am pierdut meciuri zdrobitoare pentru mine. Dar am avut un astfel de gând care a durat câteva secunde şi apoi m-am concentrat pe munca mea, pentru că asta e tot ce pot face mai bine", a explicat Swiatek la conferinţa de presă.

Succesul cu dublu 6-0 a modificat statisticile din tenis. Swiatek este acum a treia jucătoare din Era Open care obţine victorii cu 6-0, 6-0 la Roland Garros în ani consecutivi, după Gabriela Sabatini (1992-1993) şi franţuzoaica Mary Pierce (1993-1994).

Swiatek, triplă campioană la Roland Garros (2020, 2022 şi 2023), este prima femeie care câştigă 18 meciuri consecutive la un turneu de Grand Slam de când americanca Serena Williams a câştigat US Open 2014. Swiatek are acum un bilanţ de 32-2 la Paris, ceea ce echivalează cu o rată de succes de 94%. Doar australianca Margaret Court (95%) a fost mai bună pe terenurile de zgură de la Bois de Boulogne.

După ce a câştigat titlurile de la Madrid şi Roma luna trecută, Swiatek are acum 16 victorii consecutive. Cu încă trei, ea va deveni prima jucătoare de la Serena Williams (în 2013) care a câştigat Madridul, Roma şi Parisul. Următoarea provocare pentru Swiatek, fiica unui canotor olimpic, va fi cehoaica Marketa Vondrousova (cap de serie numărul cinci şi campioană la Wimbledon în 2023), care a revenit de la 4-1 în primul set şi a învins-o pe Olga Danilovic (Serbia) cu 6-4, 6-2 în optimi la Roland Garros.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor