Rohani: Iranul va negocia cu SUA doar dacă Washingtonul va ridica presiunea şi va cere scuze

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Ca răspuns la apelurile Washingtonului de renegociere a controversatului acord nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri, preşedintele Hassan Rohani a declarat că ţara sa va fi dispusă să negocieze doar dacă SUA ridică presiunea şi cere scuze pentru ceea ce el a numit a fi “acţiuni ilegale”.

“Întotdeauna am fost înclinaţi spre negociere şi diplomaţie, în acelaşi fel în care ei au fost înclinaţi spre război şi apărare”, a declarat Rohani miercuri, potrivit RFE/RL.

“Negocierea este posibilă doar dacă dispar toate presiunile, dacă ei cer scuze pentru acţiunile lor ilegale şi dacă există respect reciproc”, a afirmat preşedintele iranian.

Preţurile globale la petrol au ajuns marţi la cel mai înalt nivel începând din noiembrie 2018, după ce Washingtonul a anunţat că de săptămâna viitoare suspendă toate derogările acordate anul trecut pentru importurile de petrol iranian.

Anunţul a pus presiune asupra importatorilor să nu mai cumpere petrol din Teheran şi a avut efect şi asupra ofertei globale de petrol.

Iranul a încheiat în 2015 un acord nuclear împreună cu marile puteri – inclusiv Statele Unite – care prevede relaxarea sancţiunilor internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear de arme nucleare.

Dar SUA s-a retras unilateral din acord în 2018 şi ulterior a început să reimpună propriile sancţiuni împotriva Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că acordul nuclear iranian este “plin de erori” pentru că nu a abordat problema programului iranian de rachete balistice sau presupusa finanţare de către Teheran a terorismului.

Ceilalţi semnatari ai acordului nuclear – Franţa, Germania, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Rusia şi China – au depus eforturi pentru a salva acordul.

Însă dacă sunt anulate derogările de către Washington, înseamnă că SUA ameninţă acum cu aplicarea de sancţiuni asupra importatorilor din oricare ţară ce nu se conformează cu sancţiunile americane şi continuă să cumpere petrol iranian.