Roboţii subacvatici folosesc laser pentru a identifica ameninţările din apele marine întunecoase

Un desen reprezentind o retea laser subacvatica
Un desen reprezentind o retea laser subacvatica (Harbor Branch Oceanographic Institute / Florida Atlantic University)

Tehnologiile de obţinere a imaginilor cu ajutorul laserului subacvatic se dezvoltă rapid pentru a identifica rapid şi pentru a monitoriza potenţialele ameninţări în apele întunecoase de coastă.

Odată finalizate, reţelele de imagini laser vor fi stocate la bordul unei echipe de roboţi subacvatici pentru a fi folosite în operaţiunile militare americane de localizare a minelor şi de a îmbunătăţi securitatea apelor de coastă şi porturilor. Imaginile obiectelor suspecte pot fi transmise imediat unui centru de comandă pentru analiză.

"Minele subacvatice reprezintă o ameninţare majoră la adresa Marinei americane, Pazei de Coastă şi navelor comerciale... folosind inteligenţa, preluarea de imagini cu ajutorul laserului adaptat şi tehnicile de comunicare cu mulţimea de roboţi subacvatici cooperanţi, va duce la obţinerea de imagini subacvatice de calitate în timp real, în regiuni mult mai extinse de pe fundul mării decât permite actuala tehnologie", a spus dr. Fraser Dalgleish, investigator principal şi asistent profesor de cercetare la Laboratorul de Vizibilitate şi Optica Oceanică din Florida, Universitatea Atlantic, SUA.

Alte utilizări includ monitorizarea ecosistemelor şi a valorilor mediului.