Risipa de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor

Protest al sindicaliştilor din educaţie
Protest al sindicaliştilor din educaţie (Epoch Times România)

Guvernul susţine că nu are „un sac de bani” pentru a majora salariile profesorilor, însă numeroase exemple relatate de-a lungul timpului de Economedia şi G4Media arată că Executivul poate găsi bani rapid doar dacă reduce din risipa banilor publici.

Potrivit Economedia, exista câteva soluţii imediate, dincolo de măsurile care pot fi luate pe termen lung, respectiv: tăierea pensiilor speciale, interdicţia cumulului pensiei cu salariul, tăierea primelor acordate nejustificat de către companiile de stat chiar şi atunci când au pierderi, reducerea armatei de funcţionari publici, scăderea lefurilor de mii de euro din companiile de stat, desfiinţarea tuturor comitetelor şi agenţiilor ale căror membri au salarii de mii de euro, reducerea armatelor de şoferi şi a parcurilor auto ale ministerelor, instituţiilor şi companiilor de stat, eliminarea excepţiilor fiscale, reducerea sau tăierea subvenţiilor de zeci de milioane de euro date partidelor, care ajung să bage aceşti bani în presă.

Ce cheltuieli se pot reduce concret:

  • Eliminarea pensiilor speciale

Pensiile speciale costă România 12 miliarde lei anual. În ciuda faptului că reforma pensiilor speciale se regăseşte în PNRR, Guvernul pare că face tot posibilul pentru a evita eliminarea lor. Cea mai recentă discuţie a fost că se elimină „anumite” pensii speciale.

Din contră, autorităţile au extins beneficiarii de pensii speciale. Recent, Camera Deputaţilor a decis ca şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională vor beneficia de pensii speciale.

  • Interdicţia cumulului pensiei cu salariul

Guvernul a evitat să ia această măsură, în contextul în care însuşi premierul Nicolae Ciucă primeşte atât salariu ca premier, cât şi pensie specială ca militar. Ca alt exemplu de notorietate, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, încasează simultan pensie şi salariu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne