Rezidenţii din Hong Kong cer reparaţii pentru Masacrul din Tiananmen 1989

Hong Kong, 27 mai, 2012: Mai mult de 2.000 de locuitori din Hong Kong au participat la un marş pentru reabilitarea studenţilor protestatari pro-democraţie, care au fost violent reprimaţi de către regimul chinez în 1989
Hong Kong, 27 mai, 2012: Mai mult de 2.000 de locuitori din Hong Kong au participat la un marş pentru reabilitarea studenţilor protestatari pro-democraţie, care au fost violent reprimaţi de către regimul chinez în 1989 (The Epoch Times)

Rezidenţii din Hong Kong se pregătesc pentru comemorarea anuală a protestelor studenţeşti şi masacrului din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989.

Rezidenţii din Hong Kong se pregătesc pentru comemorarea anuală a protestelor studenţeşti şi masacrului din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989. Mai mult de 2.000 au mărşăluit pe 27 mai, cerând regimului chinez reabilitarea mişcării studenţeşti, încetarea reprimării dizidenţilor, şi înlăturarea corupţiei. Marşul a fost organizat de către Alianţa Hong Kong, în sprijinul unei Mişcări Patriotice Democratice din China.

Un moment de reculegere s-a păstrat pentru Zha Weilin, de 73 de ani, care s-a sinucis pe 26 mai în Beijing pentru a protesta faţă de refuzul de lungă durată al regimului de a reconsidera masacrul. Fiul său, Zha Aiguo, un student protestatar din Tiananmen, a fost fatal împuşcat în cap de către trupele comuniste în 1989.

Zha a fost membră a grupului "Mamele din Tiananmen", care a cerut regimului chinez să îşi schimbe poziţia cu privire la protestele în masă din 1989 pro-democraţie. Cei mai mulţi dintre membrii grupului sunt părinţi ai elevilor ucişi cu tancurile de către regimul comunist.

"Eu cred că reabilitarea din 4 iunie poate fi un punct de plecare pentru a pune capăt guvernării Chinei de către un singur Partid. Noi credem că noua generaţie de lideri au responsabilitatea de a promova valorile universale şi democratice şi de a plasa China printre naţiunile care merg spre democraţie în acest moment istoric ", a declarat Lee Cheuk-yan, membru al Consiliului Legislativ din Hong Kong.

Lee a spus că este încurajat de numărul mare de tineri care participă la marş. Anul trecut, peste 150.000 de oameni au participat la veghea anuală la lumina lumânărilor pentru victimele din 4 iunie. Lee a spus că e convins că vor fi chiar mai multe persoane în acest an.

Lee a mai spus că intenţionează să organizeze un muzeu al incidentului de la 4 Iunie pentru a lupta împotriva a ceea ce el a numit "educaţia de tipul spălării creierului la nivel naţional."

În China, masacrul studenţilor din 4 iunie nu este menţionat în manuale şi opiniile oficiale despre studenţii protestatari sunt negative.

Alan Leong Kah-kit, un alt membru al Consiliului Legislativ, a criticat opresiunea regimului chinez asupra dizidenţilor.

"Suprimarea intensă a Partidului Comunist arată că membrii săi nu au încredere. Sper că oamenii din Hong Kong pot să comemoreze deschis [victimele din] 4 iunie şi să lupte pentru reabilitarea [protestatarilor], întrucât trăim în singura parte a Chinei în care astfel de acţiuni sunt posibile. Sper că putem face asta în continuare", a spus Leong.

Domnişoara Zhou, studentă la Universitatea orăşenească din Hong Kong, participă la o grevă a foamei în memoria grevei foamei în masă a studenţilor din Piaţa Tiananmen, în 1989.

"Încă cerem reabilitarea evenimentului din 4 iunie, eliberarea dizidenţilor închişi, şi democraţie", a spus Zhou.

Din 20 martie, o serie de termeni de căutare blocaţi de regim, inclusiv "4 iunie", au fost permişi pe Baidu, motorul principal de căutare din China. Articolele citând un discurs recent al premierului Wen Jiabao despre "repararea erorii justiţiei şi ridicarea interdicţiei pentru 4 iunie," au fost printre rezultatele de căutare deblocate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe