Rezidenţi din Shanghai se ciocnesc cu poliţia din cauza organizării de noi centre de carantină [video]

Operaţiune de tesatare în masă desfăşurată în oraşul Shanghai - 14 martie 2022.
Operaţiune de tesatare în masă desfăşurată în oraşul Shanghai - 14 martie 2022. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

Filmări care au circulat pe scară largă pe reţelele de socializare arată că locuitorii s-au ciocnit violent cu poliţia într-un cartier din Shanghai, pe fondul deciziei autorităţilor locale de a achiziţiona unele dintre blocurile de apartamente ale comunităţii respective şi a le transforma în centre de carantină.

Potrivit imaginilor, locuitorii din cartierul Zhangjiang Nashi s-au adunat în semn de protest faţă de ordinul de evacuare al guvernului local, care a forţat cetăţenii să se mute. Poliţia, în echipament alb de protecţie, i-a împins pe demonstranţi în timp ce unele femei strigau disperate după ajutor.

Grupul Zhangjiang, care deţine complexul, a declarat într-un comunicat din 14 aprilie, că proiectul de construire a clădirii de carantină „a întâmpinat rezistenţă din partea unei părţi a rezidenţilor”, sugerând ciocniri între poliţie şi locuitorii comunităţii.

Nouă clădiri de apartamente suplimentare vor fi transformate în unităţi de carantină pentru a lupta împotriva noului focar din oraş, pe lângă cele cinci deja utilizate, potrivit anunţului.

Un rezident în cartier, Chen Ning (pseudonim), a declarat, pentru Epoch Times, că aproximativ 40 de persoane au încercat să împiedice muncitorii să intre pe şantier. La scurt timp, zeci de poliţişti au sosit şi i-au alungat cu forţa.

O altă rezidentă, Li Xin (pseudonim), a declarat, pentru Epoch Times, că a fost prezentă la scena protestului, pe 14 aprilie.

„Poliţişti puteau să aresteze pe oricine voiau şi să-i intimideze pe ceilalţi”, a spus ea. „Au arestat vreo zece oameni chiar la faţa locului”.

În plus, Chen a spus că internetul şi semnalul de telefon au fost blocate în jurul sosirii poliţiei în acea zi. Situaţia nu s-a remediat decât noaptea, iar serviciul de internet nu s-a reluat decât a doua zi, a spus aceasta.

„Avem o singură cerere”, a spus Chen. „Să nu fie create centre de carantină în cartierul [nostru]. Să nu transfere oameni aflaţi în izolare în cartierul [nostru]. Ne preocupă foarte mult faptul că din cauza celor aflaţi în carantină există riscul de transmitere a virusului”.

Grupul Zhangjiang a susţinut că respectivele clădirii sunt ale comunităţii, sunt deţinute de stat şi se află într-un program de închiriere de locuinţe. Grupul a spus că a oferit chiriaşilor compensaţii pentru a se muta din blocuri.

Însă Chen a afirmat că nu i s-a spus niciodată că blocul ei de apartamente este o clădire publică. Nici nu a primit niciun ban ca beneficiu de la companie, a mai adăugat ea în interviu.

„Chiria mea [lunară] este de 7.055 de yuani (1.107 USD), excluzând facturile la apă, electricitate şi gaz”, a spus aceasta. Este de aşteptat ca plata pentru închirierea unei locuinţe publice să fie mai mică decât cea a altor blocuri de apartamente.

Focarul local de COVID din Shanghai pare să continue să se agraveze, iar oraşul construieşte spitale mobile suplimentare pentru a acoperi numărul de cazuri în creştere sau transformă proprietăţi în astfel de unităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe