Revenirea la Tradiţie. Cum s-a transformat viaţa unei familii după ce a schimbat practici moderne cu obiceiuri strămoşeşti

Foto: (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Tyler Wilson
27.06.2024

Nutriţionista Katie Braswell şi familia ei au decis să stingă luminile albastre, sau iluminatul convenţional, seara. Ea menţionează că alinierea la ritmul lor circadian natural şi folosirea produselor netoxice au adus o îmbunătăţire semnificativă în viaţa lor.

Katie Braswell, care locuieşte împreună cu soţul ei, Carson Braswell, şi cei doi copii în Chattanooga, Tennessee, este obişnuită să meargă împotriva curentului. Cu un masterat în nutriţie şi ani de experienţă în industria alimentară, Katie se concentrează acum pe nutriţia prenatală şi postnatală a mamelor.

Observând că mulţi se orientează către domeniul sănătăţii holistice şi al nutriţiei din cauza problemelor de sănătate sau a unor traume, Katie Braswell conduce o afacere de nutriţie Live Wild Be Well, unde oferă cursuri online şi consultaţii individuale femeilor care doresc să-şi îmbunătăţeasca sănătatea prin „nutriţie, stil de viaţă şi un mod de viaţă netoxic".

Familia Braswell. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Familia Braswell. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)

„Din fericire, mama mea ne-a crescut într-o gospodărie fiind preocupată de sănătate”, a declarat ea pentru Epoch Times. „Mama mea a fost ea însăşi nutriţionist şi s-a asigurat întotdeauna că aveam mese gătite în casă, suficiente suplimente la îndemână sau sucuri de băut şi acces la mâncare bună.”

„Pe lângă activitatea cu clienţii, lucrez constant pentru a îmbunătăţi viaţa familiei mele prin viaţă holistică, fitoterapie şi prin practici de viaţă ale strămoşilor. Cum ne aliniem cu ritmul nostru circadian? Cum ne aliniem cu alimentele care ar trebui să fie cultivate sezonier şi local? Şi apoi, cum ne îmbunătăţim funcţia neurologică sau sistemul endocrin?”

Un stil de viaţă străvechi în lumea modernă

După ce şi-a obţinut diploma de licenţă în marketing, doamna Braswell şi-a găsit „adevărata pasiune” în industria alimentară şi a învăţat pe propria piele ce trebuie să facă o companie pentru a obţine certificarea pentru produsele organice din partea Departamentului de Agricultură al SUA (USDA). De asemenea, a învăţat cum să „încurajeze oamenii să înţeleagă provenienţa alimentelor şi cum să aibă acces la alimente mai bune”. Dar după 8 ani în industria alimentară, a simţit că are mai mult de oferit.

„Întotdeauna am ştiut că chemarea mea se va întoarce în domeniul nutriţiei”, a spus ea, „aşa că de aici, am mers de fapt să obţin un master în nutriţie şi apoi am obţinut certificarea ca nutriţionist holistic”.

Doamna Braswell mărturiseşte că ea însăşi „a trecut printr-o perioadă de infertilitate”, iar acest lucru a motivat-o să lucreze cu clienţii în ceea ce priveşte nutriţia lor prenatală şi postpartum. După ce a trecut prin această experienţă, s-a concentrat pe îmbunătăţirea ei însăşi şi a propriului corp, ceea ce a determinat-o, în cele din urmă, să îşi dezvolte cariera.

Doamna Braswell se descrie ca fiind „un avocat al bunăstării cu normă întreagă” şi oferă pe site-ul său, Live Well Be Wild, o multitudine de resurse privind viaţa holistică. (Prin amabilitatea lui Caitlin Steuben Photography)
Doamna Braswell se descrie ca fiind „un avocat al bunăstării cu normă întreagă” şi oferă pe site-ul său, Live Well Be Wild, o multitudine de resurse privind viaţa holistică. (Prin amabilitatea lui Caitlin Steuben Photography)

„Iată ce m-a condus spre această nişă specifică, dar în mare parte, ea provine din dorinţa de a ajuta femeile să-şi cunoască propriul corp pentru a-şi susţine mai bine sistemul dintr-o perspectivă tradiţională, pecum şi din punct de vedere holistic", a spus ea,

Katie consideră că practicile de viaţă străveche presupun examinarea stilului de viaţă al străbunicilor noştri şi nu numai, precum şi alinierea la aceste practici cât mai mult posibil într-o lume modernă.

„Mama mea aparţine de fapt primei generaţii născute în America. Părinţii ei erau olandezi şi indonezieni, iar ea a făcut o treabă excelentă în a duce mai departe tradiţiile părinţilor şi străbunicilor ei. Unul dintre lucrurile pe care le facem în familie este să mâncăm animalul în întregime - de la cap la coadă. Multe dintre aceste lucruri provin de la strămoşii mei", a menţionat ea.

Limitarea expunerii la lumina albastră

Cu toate că soţii Braswell sunt ocupaţi cu propriile activităţi, fac tot ce pot pentru a petrece timp cu copiii lor, care au amândoi sub 4 ani. Pe lângă faptul că au cariere de succes, ei sunt preocupaţi să aibă un mediu familial plăcut.

În trecut, pentru a petrece cât mai mult timp de calitate cu copiii lor, soţii Braswell încercau să facă o mare parte din muncă noaptea, după ce copiii lor erau deja în pat.

„Am descoperit că era cel mai bun moment, pentru că puteam fi foarte atenţi cu copiii în timpul zilei, când erau treji", a spus Katie. „Şi după ce mergeau la culcare, ne spuneam: «Bine, vom viziona o emisiune», iar apoi lucram la calculatoare şi telefoane, la toate dispozitivele noastre, până la ora 23."

Doamna Braswell a observat totuşi că acest lucru începuse să aibă urmări şi că trebuia să schimbe ceva.

„Mă trezeam obosită, eram epuizată. Nu mă conectam la fel de bine cu soţul şi cu familia", a afirmat ea.

După ce o prietenă i-a vorbit despre beneficiile limitării expunerii la iluminatul convenţional şi folosirea lumânărilor, mai ales în timpul serii, doamna Braswell a decis să facă această schimbare sperând că familia ei va avea unele beneficii.

Familia a ales să stingă toate luminile convenţionale după ora 19.00. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Familia a ales să stingă toate luminile convenţionale după ora 19.00. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)

Beneficiile

Soţii Braswell şi-au reorganizat rutina zilnică şi au decis ca iluminatul convenţional să fie oprit după ora 19:00, folosind în schimb lumânări şi becuri cu spectru complet de lumină, care respectă ritmul circadian. Primul lucru pe care l-au observat au fost îmbunătăţirile în relaţia lor de cuplu. Anterior, petreceau timp împreună, dar nu se implicau la fel de mult deoarece „lucrau sau încercau să finalizeze sarcinile zilnice".

Ea a menţionat: „Acum petrecem într-adevăr mult timp jucând jocuri şi citind cărţi împreună şi având mai multă conexiune. Cred că eu şi soţul meu reuşim să comunicăm mai eficient pentru că avem acel timp seara care nu este condus de lumina albastră, de muncă sau de privitul la televizor.”

Au început să cânte şi să înveţe cântece pentru a-şi petrece timpul seara, aceasta devenind o activitate preţioasă pentru familia lor. Le place să se relaxeze seara cântând şi gustând ceva, cum ar fi fursecuri pe care le-au făcut în timpul zilei. Diferenţa în cazul copiilor lor a fost, poate, şi mai vizibilă.

„Copiii mei chiar sunt gata să meargă la culcare", a spus Katie Braswell. „Câţi copii evită să meargă la culcare? Cred că o mare parte din iluminatul convenţional poate fi incitant pentru mulţi copii, însă atunci când am aprins lumina lumânărilor erau gata de culcare mult mai repede decât înainte."

Familia preferă luminile care respectă ritmul circadian. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Familia preferă luminile care respectă ritmul circadian. (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)

Foto: (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Foto: (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)

Doamna Braswell simte că a reuşit să încetinească ritmul de viaţă şi să aibă timp seara pentru a se conecta mai bine cu familia.

„Ne petrecem timpul trecând în revistă planul pentru ziua următoare", a menţionat ea.

De asemenea, au început să joace un joc nou în fiecare săptămână, ceea ce i-a apropiat şi le-a dezvoltat legătura de familie.

Ritmul natural determină un grad mai înalt de conştientizare

Pe lângă faptul că folosirea iluminatului natural seara a condus la mari beneficii pentru familia ei, Katie Braswell doreşte să îmbunătăţească mai mult stilul de viaţă al familiei ei datorită cunoştinţelor şi abilităţilor pe care le are în domeniul sănătăţii holistice.

O mare parte din aceasta are legătură cu ritmul nostru circadian - ritmul natural al organismului -, care creşte claritatea mentală odată cu răsăritul soarelui şi se diminuează atunci când soarele apune.

„Ritmul nostru circadian este esenţial pentru funcţionarea corpului nostru", a spus doamna Braswell. „Face multe pentru corpul nostru din punct de vedere al funcţiei celulare. Este responsabil pentru echilibrarea hormonilor noştri, pe lângă alte sisteme ale corpului. Este esenţial pentru echilibrarea sistemului nostru endocrin. Ajută cu adevărat la pregătirea terenului pentru funcţiile noastre de zi cu zi."

Văzând lumina soarelui la prima oră a dimineţii poate ajuta la echilibrarea ritmului nostru circadian. (Marija Nedovic/Shutterstock)
Văzând lumina soarelui la prima oră a dimineţii poate ajuta la echilibrarea ritmului nostru circadian. (Marija Nedovic/Shutterstock)

Urmărirea acestui ritm natural poate determina un grad mai mare de conştientizare.

„Fiul meu mai mare avea doar 3 ani când îmi spunea: «Ştiu când luna este în faza de lună plină sau când este invers». De fapt, suntem mai aliniaţi cu ce se întâmplă în natură", a spus ea.

În cazul în care cineva doreşte să încerce ceva similar sau să îşi reajusteze propriul ritm circadian, Katie a precizat: „Dacă vă simţiţi epuizaţi, sunteţi copleşiţi şi aveţi nevoie de sprijin când veniţi din altă zonă, consider că merită să încercaţi."

Foto: (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)
Foto: (Prin amabilitatea lui Katie Braswell)

Doamna Braswell afirmă că unii s-ar putea să nu se simtă pregătiţi să facă o schimbare radicală. În acest caz, ea sugerează să pună telefoanele deoparte la o anumită oră sau să reducă timpul petrecut în faţa ecranului cu câte 30 de minute, iar ecranele şi luminile să fie puse deoparte şi stinse toată seara.

Când vine vorba de a urma manifestările naturale privind soarele, ziua şi noaptea, ea are un sfat simplu, dar profund: „La început ar fi bine să vedeţi răsăritul soarelui de câteva ori pe săptămână. Apoi încercaţi să vedeţi apusul soarelui. Acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor