"Reset" la USR după dezastrul de la vot: Toată garnitura de conducere a USR pleacă odată cu Drulă. Ce urmează?

Cătălin Drulă (USR)
Andrei Popescu
11.06.2024

În urma deciziei sale de a-şi da demisia de la conducerea USR, Cătălin Drulă a anunţat, marţi, că va propune organizarea în perioada 24-28 iunie a alegerilor interne pentru desemnarea unui nou şef al partidului, urmate de alegerea unui nou Birou Naţional pe 29 iunie

“Câteva lămuriri legate de paşii statutari/tehnici care urmează în USR. Astăzi voi convoca (1) Congresul USR pentru alegerea (2) unui nou Birou Naţional, pe data de 29 iunie, la Bucureşti.

De asemenea, voi propune astăzi Biroului Naţional, organizarea alegerilor pentru următorul Preşedinte al USR, în perioada 24-28 iunie. (3) Pe data de 28 iunie, îi voi preda mandatul noului Preşedinte ales.

USR merge înainte. Mişcarea reformistă, modernizatoare din România trebuie să continue. Următoarele obiective sunt luptele din toamnă. Alianţa PSD-PNL poate fi oprită (au avut 48% la europarlamentare) cu votul şi încrederea oamenilor care îşi doresc alt viitor în România”, a scris Drulă pe pagina sa de Facebook.

“Biroul Naţional al USR a stabilit ca în perioada 14-16 iunie să fie depuse candidaturile celor care îşi doresc să se înscrie în competiţia internă pentru desemnarea unui nou preşedinte. Pe parcursul săptămânii viitoare va fi campanie electorală internă, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul”, se arată într-un comunicat al USR.

De asemenea, Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a transmis că este vorba de un calendar rapid:

“Colegii vor alege şi vom avea la finalul lunii o nouă structură de conducere pentru a ataca următoarele bătălii electorale. În şedinţa de astăzi, membrii Biroului Naţional au acceptat în unanimitate propunerea lui Cătălin Drulă să îşi încheie mandatele şi să aibă loc alegeri. Absolut toţi, în unanimitate, nu s-a agăţat nimeni de niciun scaun. Biroul Naţional conduce executiv alături de preşedinte, fiecare cu atribuţiile lui”.

În ceea ce priveşte noul Birou Naţional al USR, acesta este ales aşa cum prevede statutul partidului, prin vot al delegaţilor la Congres.

Mai exact, cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat, astăzi, de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, ieşit în conferinţă de presă după eşecul usturător suferit de formaţiunea sa la alegerile de duminică, Cătălin Drulă a anunţat că face pasul în spate. Concret, el a anunţat că va convoca alegeri pentru un nou preşedinte al partidului.

“Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp, avem oameni şi lideri puternici care pot duce mai departe această construcţie, mă gândesc de exemplu la Dominic Fritz, un om care a câştigat decisiv în Timişoara şi arată că PSD şi PNL pot fi înfrânte.

E foarte important ca USR să continue pentru că în această mişcare s-au pus speranţele de modernizare ale românilor. În fiecare zi ca preşedinte şi când am fost ministru mi-am dăruit toată priceperea în acest proiect. Voi continua să fac acest lucru, îmi voi sprijini colegii, e foarte important să atacăm alegerile prezidenţiale şi parlamentare cu elan şi optimism”, a precizat Drulă.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, luni, că îşi va asuma o candidatură la preşedinţia partidului în alegerile care vor fi organizate în scurt timp. În plus, Fritz a spus că nu îşi doreşte să candideze la nicio funcţie în statul român în acest an.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor