Republica Moldova, în alertă (presă)

Stand de ziare.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)

'Republica Moldova, în alertă', titrează marţi 'Jurnal de Chişinău'. Potrivit experţilor, în cazul unui conflict armat pe teritoriul Ucrainei, aceasta va intra inevitabil în faliment. Intrarea Ucrainei în incapacitate de plată va avea asupra R. Moldova consecinţe comparabile cu cele pe care aceasta le-a suferit în urma embargoului din 2006.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va convoca în zilele următoare Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia se vor discuta probleme de securitate în contextul ultimelor evenimente din Ucraina şi al provocărilor din regiunea transnistreană, menţionează ziarul citat.

Crimeea nu poate exista fără Ucraina, susţine Petru Bogatu în 'Ziarul Naţional'. Crimeea nu are nici apă potabilă suficientă, nici electricitate, iar fără Ucraina locuitorii ei riscă să rămână fără hrană, băutură şi căldură. Autorul analizează factorii interni şi externi care îl opresc pe Putin să acţioneze în peninsulă.

Constantin Tănase publică în 'Timpul' o scrisoare pe care i-ar trimite-o preşedintelui rus Vladimir Putin. În aceasta, el condamnă intervenţia Rusiei în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992, dar şi în Crimeea, şi vorbeşte despre istoria Republicii Moldova şi modul în care Rusia a împiedicat dezvoltarea acesteia. În finalul scrisorii sale, Constantin Tănase îl îndeamnă pe preşedintele rus să se ocupe de problemele ţării sale: 'Un preşedinte cu adevărat patriot al Rusiei, domnule Putin, ar trebui să se preocupe de problemele Rusiei, nu de ale noastre. Iată de ce, dacă aş şti că aţi citi această scrisoare, v-aş ruga să ne lăsaţi pe noi în pace. Lăsaţi-i şi pe ucraineni în pace, şi pe belaruşi, şi pe kazahi. Lăsaţi în pace şi minorităţile ruse care s-au pomenit în afara Rusiei după dispariţia URSS. Ocupă-te de ţara ta, domnule Putin, pentru că o vei pierde. Noi, oricum, vom ajunge acolo unde dorim, mai devreme sau mai târziu!'.

'Statul nu are bani pentru creşterea copiilor', scrie 'Adevărul'. Ministrul protecţiei sociale moldovean, Valentina Buliga, a discutat luni cu mamele care au protestat la sfârşitul săptămânii trecute faţă de modificarea formulei de calcul a indemnizaţiei pentru maternitate, iar concluzia celor două ore de dezbateri a fost că nu există bani suficienţi, potrivit ziarului menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe