Reprezentanţii societăţii civile în CSM fac scandal după ce a fost boicotată validarea Adinei Florea la şefia SIIJ

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), controversatul Victor Alistar şi Romeo Chelariu, au reacţionat critic după ce mai mulţi membri ai CSM au refuzat să se prezinte la şedinţa plenului în care Adina Florea urma să fie validată la şefia Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor.

Cum colegii lor din CSM au condiţionat prezenţa la şedinţă de eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor vizând Secţia pentru anchetarea magistraţilor, cei doi au ţinut să dea un comunicat de presă în care să înfiereze decizia, pe care o cataloghează drept inadmisibilă.

Mai mult, reprezentanţii societăţii civile din CSM transmit că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secţia de anchetă.

Redăm comunicatul celor doi membri CSM

Având în vedere că prin scrisoarea semnată de şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost deja prezentate discuţiile purtate în cadrul consiliului, pentru corectă şi completă informare a opiniei publice privitor la punctul nostru de vedere, aducem la cunoştinţă următoarele:

În dimineaţa zilei de luni 24 iunie, la ora 9.30 în sala de plen, ne-am aflat 10 membri ai CSM, oră la care am fost informaţi, cei prezenţi, de către Preşedintele CSM despre faptul că a fost anunţată de către 7 membri că „nu coboară în sala de şedinţe dacă nu se elimină trei puncte de pe ordinea de zi” anunţate prin convocator, respectiv punctele privind concursurile de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi o cerere de rezervare legală a unui post de execuţie.

Faţă de aceste elemente faptice, confirmate şi prin informarea publică de ieri dorim să expunem opiniei publice şi corpului magistraturii următoarele considerente:

Apreciem că este inadmisibil ca în desfăşurarea activităţii Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiţionare între membrii Consiliului, indiferent de forma şi de încadrarea acesteia. Conduita de boicotare a lucrărilor Plenului CSM este de natură a bloca funcţionarea unor instituţii ale sistemului judiciar ceea ce reprezintă încă un argument în plus pentru ca atribuţiile de numire şi revocare a unor magistraţi să nu fie date în competenţa exclusivă a Plenului. Solicitarea pe fond este neîntemeiată şi nejustificată, îmbrăcând un pronunţat caracter politic şi nu juridic, dat fiind că Plenul CSM are obligaţia de a îndeplini procedurile stabilite de legile în vigoare şi nu are dreptul să se derobeze de responsabilităţile tratate de lege. Eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor care concretizează punerea în aplicare a prevederilor art. 883 şi art. 885 din Legea nr. 304/2004 actualizată este nelegală raportat la împrejurarea că există lucrările finalizate şi au fost înscrise pe ordinea de zi, moment de la care Plenul este obligat de lege să îşi îndeplinească obligaţiile în termenul legal. Este inadmisibil profesional ca unei autorităţi publice de rang constituţional, cum este CSM, să i se ceară ultimativ să nu aplice legea pentru raţionamentul că nu suntem de acord cu prevederile acesteia, ori pentru acela că trebuie aşteptate puncte de vedere cu valoare consultativă pentru legiuitor care prin ele însele nu înfrâng caracterul imperativ al legii. O asemenea abordare reprezintă un mesaj pentru magistraţi că pot să refuze să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu trasate de lege, până la o modificare a acesteia ceea ce încalcă ordinea de drept şi statutul profesiei reglementat de Legea nr. 303/2004. În cazul de faţă sunt şi aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie şi dacă ar fi doar la nivel moral, precum şi elemente de opţiuni politice privind competenţa de legiferare, ceea ce este strict interzis în activitatea judiciară şi extrajudiciară a magistraţilor. Gestul de zilele acestea a însemnat şi sacrificarea intereselor instanţelor de la nivel de judecătorie prin afectarea legalităţii calendarului privind procedura de concurs în baza art.33 din Legea nr. 303/2004, în condiţiile în care aceste instanţe se confrunta cu un deficit semnificativ de personal, afectând astfel şi interesele justiţiabililor de a beneficia de un serviciu public de justiţie prompt şi eficient.

În concluzie, ne opunem categoric eliminării respectivelor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM care ar avea consecinţa încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligaţiilor profesionale individuale şi colective.

Susţinem fără echivoc că aşa cum oricărui cetăţean i se solicită să respecte legile, obligaţia este valabilă şi pentru cetăţenii din magistratură care nu pot fi deasupra legii, ci în slujba ei, transmit Alistar şi Chelariu.

Reamintim că şapte membri din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat amânarea tuturor discuţiilor cu privire la activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie până la aprobarea oficială a rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie. Cu alte cuvinte, şi amânarea validării Adinei Florea la şefia instituţiei.

Demersul vine după ce şedinţa în care urma să fie validate rezultatele la concursul pentru şefia Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost amânată din nou din lipsă de cvorum, după ce mai mulţi membri CSM - printre care procurorul general Bogdan Licu şi şefa Înaltei Curţi, Cristina Tarcea - au decis să o boicoteze.

În acelaşi timp, cei şapte membri CSM o acuză pe Lia Savonea, considerată a fi o apropiată a PSD, că programează şedinţele plenului fără a-i consulta şi pe ceilalţi reprezentanţi ai Consiliului, fapt denunţat şi de ministrul Justiţiei, Ana Birchall (poziţie pentru care şi-a atras critici dure din partea unor social-democraţi).

Cine sunt cei şapte care au semnat comunicatul: procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte al CSM), judecătoarea Andrea Anna Maria Chis, judecătorul Mihai Bălan, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul Cristian Ban, procurorul Florin Deac, procurorul Tatiana Toader. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne