REPER cere demisia conducerii Autorităţii Electorale Permanente şi a ministrului de Interne. Iohannis, somat să intervină

Toni Grebla (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.06.2024

Partidul REPER cere demisia şefului AEP, Toni Greblă, a întregii conduceri a Autorităţii Electorale permanente şi a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, pe care îi acuză că se fac vinovaţi de vicierea rezultatelor alegerilor din 9 iunie prin nereguli grave constatate de competitorii electorali, observatorii independenţi şi de către cetăţeni.

"În ultimele 24 de ore, după apelul Partidului REPER, peste 220 de cetăţeni au sesizat faptul că la secţia unde ei au votat Partidul REPER apar zero voturi pentru REPER în procesele verbale publicate pe site-ul AEP. 85 dintre aceste sesizări au fost verificate de echipele REPER şi se susţin cu probe clare, însă Biroul Electoral Central ne-a respins pe bandă rulantă sesizările venite de la cetăţeni, cu toate că am făcut dovada lor şi mulţi dintre ei şi-au arătat disponibilitatea de a depune mărturii cu nume, prenume, adrese de contact şi numere de telefon pentru verificare", transmit reprezentanţii REPER într-un comunicat de presă.

Potrivit REPER, nici măcar în cazul flagrant de la Tunari, în care candidata formaţiunii, deputata Oana Cambera a sesizat că deşi ea a votat REPER într-o secţie pe procesul verbal apar zero voturi, BEC nu a luat încă o decizie de renumărare. În doar două secţii unde s-a făcut o asemenea renumărare Partidul REPER a recuperat peste 150 de voturi de la zero. În toată ţara sunt peste 2.500 de secţii de vot unde în procesul verbal apar zero voturi pentru Partidul REPER, se mai arată în comunicat.

”Fără o renumărare a voturilor acolo unde există suspiciuni de fraudă, alegerile din 9 iunie vor rămâne o pată neagră pentru democraţia din România şi o încălcare flagrantă a principiului garantării dreptului la alegeri libere şi corecte. Toată această mascaradă a început cu eliminarea din secţiile de vot a reprezentanţilor REPER printr-o ordonanţă de urgenţă dată de Marcel Ciolacu”, transmite Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

”Toate forţele pro-democratice de opoziţie din România trebuie să se lupte, acum, pentru acelaşi obiectiv - apărarea democraţiei. Nu mai este vorba despre un partid sau altul, ci despre fiecare vot în parte furat şi un stat de drept umilit. Cerem public reluarea de la zero a procesului de numărare a voturilor, sub atenta monitorizare a observatorilor din societatea civilă, a reprezentanţilor tuturor partidelor politice şi a candidaţilor independenţi care au participat la alegeri. Am început să sesizăm toate forurile internaţionale şi ne vom lupta pentru ca voturile cetăţenilor să fie respectate, iar cei vinovaţi să suporte rigorile legii. Nu renunţaţi, semnalaţi-ne în continuare neregulile, vorbiţi public despre asta, faceţi sesizări. Nu îi putem lăsa să fure la nesfârşit”, afirmă, la rândul ei Ramona Strugariu, copreşedintă a REPER.

De asemenea, Partidul REPER îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-şi exercite de îndată rolul de mediator între societate şi stat într-un moment delicat pentru democraţia din România, în care încrederea în procesul electoral s-a prăbuşit şi urmează alte două rânduri de alegeri cruciale pentru viitorul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor