Referendumul sirian privind Constituţia a fost numit un simulacru

Siria a organizat duminică un referendum cu privire la Constituţia sa, o mişcare pe care activiştii şi puterile occidentale o numesc un simulacru, pe fondul violenţelor care persistă în multe locuri în întreaga ţară.
Femei siriene după ce au votat o nouă constituţie în Damasc duminică. (Anwar Amro / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
27.02.2012

Siria a organizat duminică un referendum cu privire la Constituţia sa, o mişcare pe care activiştii şi puterile occidentale o numesc un simulacru, pe fondul violenţelor inexorabile care persistă în multe locuri din întreaga ţară.

Activiştii au declarat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise sâmbătă, majoritatea în oraşul asediat Homs, unde armata a bombardat cartierele timp trei săptămâni consecutiv. Forţele armate au luat cu asalt şi oraşele Daraa şi Idlib, ucigând zeci de persoane, potrivit reţelei militante Comitetele Locale de Coordonare.

Televiziunea de stat SANA a raportat că sirienii s-au înghesuit să voteze în cadrul referendumului, centrele de votare confruntându-se cu o "participare remarcabilă".

Cu toate acestea, secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat într-un interviu cu CBS News că votul nu poate fi luat în serios pe fondul rapoartelor de violenţă excesivă.

"Este un referendum fals şi va fi utilizat de Assad pentru a justifica acţiunile sale faţă de cetăţenii sirieni", a spus ea.

Între timp, Crucea Roşie a declarat duminică că încerca să evacueze mai multe persoane blocate în Baba Amro, un cartier din Homs despre care activiştii susţin că a fost cel mai lovit de forţele armatei siriene.

"Nevoile acute sunt în creştere cu fiecare oră care trece şi este esenţial ca aceste organizaţii să poată să intre în zonă pentru a evacua persoanele care necesită îngrijire medicală de urgenţă şi pentru a aduce ajutor umanitar vital," a relatat Crucea Roşie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor