Recomandarea autorităţilor din sănătate: Elevii din clasele 0-IV, a VIII-a şi a XII-a să fie prezenţi zilnic la şcoală

Elevi la examen
Elevi la examen (abcjuridic.ro)

Autorităţile din sănătate recomandă ca elevii din anii terminali şi cei din ciclul primar să vină zilnic la şcoală , iar restul să înveţe 50% online şi 50% cu prezenţă fizică la şcoală, relatează Edupedu.ro.

„INSP-ul recomandă, în special pentru şcolarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a, aşa cum a fost şi anul acesta, să fie favorizaţi în acest proces şi, dacă este posibil, să fie prezenţi zilnic la şcoală”, a declarat la protv dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii (CNEPSS) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Alexandra Cucu a mai subliniat că, în contextul în care copiii din ciclul primar şi cei din anii terminali, clasele a VIII-a şi a XII-a vin zilnic la şcoală, iar „ceilalţi vin jumătate din timpul normal de lucru, este posibil ca în unele dintre şcoli să fie necesare şi spaţii suplimentare”.

De altfel, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, publicat de Ministerul Educaţiei, apare reglementarea prin care inspectoratele vor cere primăriilor să le pună la dispoziţie clădiri suplimentare.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin inspectoratele şcolare, solicită autorităţilor administraţiei publice locale să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ alte spaţii adecvate.”

Reamintim că Institutul Naţional de Sănătate Publică a propus un ghid cu măsuri sanitare pentru începutul anului şcolar. Dr. Alexandra Cucu a precizat că „în ghidul nou am redus această distanţă (n.red. distanţa fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, la cursuri, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică 1 metru.

Întrebată cum vor respecta elevii distanţarea în pauze şi cum vor fi puse pauzele, astfel încât să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp în recreaţie, Alexandra Cucu a răspuns că „pauzele le facem prin intrarea succesivă la şcoală. Oricum şi intrarea, şi atunci şi pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toţi copiii la ora 8:00, ci două clase, trei clase intră la 8:00, următoarele la 8:15, următoarele la 8:30, 8:45 şi atunci şi pauzele vor fi decalate. Probabilitatea să fie foarte mulţi în pauze este astfel redusă la numărul de clase care intră deodată. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne