Rebelii Houthi din Yemen au doborât încă o dronă Reaper americană de 30 de milioane de dolari

Dronă MQ-9 Reaper (Wikipedia.org)
Redacţia
02.10.2024

Rebelii Houthi au declarat că intenţionează să îşi intensifice atacurile cu rachete balistice împotriva Israelului, având în vedere uciderea lui Hassan Nasrallah de la Hezbollah şi noul atac terestru militar israelian asupra Libanului, potrivit Zero Hedge.

Gruparea rebelă şiită din Yemen şi-a intensificat, de asemenea, în ultima vreme tirurile împotriva navelor de război americane din Marea Roşie. Luni, grupul a raportat că a doborât o altă dronă americană MQ-9 Reaper în timp ce aceasta opera deasupra Yemenului.

„Apărarea aeriană a forţelor armate yemenite a doborât o aeronavă americană MQ-9 în timp ce efectua misiuni ostile în spaţiul aerian al guvernoratului Saada”, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt militar al Houthi, Yahya Sarea.

Oficiali americani din domeniul apărării au confirmat pentru CNN, doborârea aeronavei. Houthi susţin că acesta este cel de-al 11-lea MQ-9 american doborât deasupra Yemenului de la începutul ostilităţilor anul trecut, însă Pentagonul contestă această cifră.

„Pot să vă spun că acest număr nu este corect. Este prea mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general maior Pat Ryder.

Anterior o MQ-9 ar fi fost doborâtă în urmă cu doar două săptămâni, iar fiecare este estimată la aproximativ 30 de milioane USD. Conform Houthi, este vorba de peste 300.000 USD în echipamente militare americane doborâte deasupra Yemenului.

De-a lungul jumătăţii de deceniu care a precedat atacurile din 7 octombrie din Israel, au fost pierdute mult mai multe Reaper, în contextul războiului anterior al coaliţiei Arabia Saudită-SUA-UAE împotriva rebelilor yemeniţi. În noiembrie 2023 anul trecut şi din nou în februarie anul acesta, Pentagonul a recunoscut că au fost doborâte drone MQ-9.

Atât SUA, cât şi Israelul au efectuat în ultima perioadă raiduri de bombardament asupra ţintelor Houthi din Yemen, în special asupra portului-cheie Hodeidah. Duminică, lovituri israeliene majore au distrus instalaţii din acest port.

„Inamicul israelian, cu sprijin american, a lansat 17 raiduri aeriene asupra diferitelor instalaţii civile din Hodeidah, inclusiv portul şi centrala electrică, ducând la martiriul a cinci cetăţeni şi rănirea a 57 de persoane ca bilanţ final”, a declarat luni purtătorul de cuvânt militar Sarea.

El a promis însă că atacurile se vor intensifica împotriva statului evreu.

„Crima de agresiune împotriva portului Hodeidah va fi întâmpinată cu o escaladare militară împotriva acestui inamic criminal în perioada următoare”, a afirmat el.

Sistemele antiaeriene ale Israelului au fost foarte ocupate în ultima vreme să respingă proiectile din direcţia Libanului, Irakului şi Yemenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor