Reacţii la moartea cofondatorului Apple Steve Jobs

Flori si omagii aduse fostului fondator Apple, Steve Jobs, care a murit de cancer miercuri 5 octombrie, la varsta de 56 ani
Flori si omagii aduse fostului fondator Apple, Steve Jobs, care a murit de cancer miercuri 5 octombrie, la varsta de 56 ani (TORSTEN BLACKWOOD/AFP/Getty Images)

Reacţiile la moartea cofondatorului Apple Steve Jobs, anunţată de compania sa într-un comunicat, curg, atât din partea personalităţilor politice, a liderilor industriei IT, dar şi a oamenilor simpli.

"Suntem profund întristaţi să anunţăm că Steve Jobs a murit astăzi (miercuri - n.r.). "Geniul, pasiunea şi energia lui Steve au fost sursa a nenumărate inovaţii, care îmbogăţesc şi îmbunătăţesc vieţile tuturor. Lumea este incomensurabil mai bună datorită lui Steve", potrivit unui comunicat Apple.

Mulţi experţi din indutria IT şi admiratori i-au adus un omagiu acestui vizionar.

Preşedintele SUA Barack Obama

"Steve a fost unul dintre cei mai mari inovatori americani - suficient de curajos pentru a gândi diferit, suficient de îndrăzneţ pentru a crede că poate schimba lumea şi suficient de talentat pentru a o face. Construin una dintre cele mai de succes companii de pe planetă din garajul său, el a exemplificat spiritul ingenuităţii americane. Făcând computerele personale şi punând internetul în buzunarele noastre, el a făcut revoluţia informatică nu numai accesibilă, ci şi intuitivă şi distractivă. Lumea a pierdut un vizionar. Şi poate că nu există un omagiu mai mare pentru succesul lui Steve decât faptul că o mare parte a lumii a aflat despre moartea sa cu ajutorul unui dispozitiv pe care el l-a inventat".

Tim Cook, director general al Apple

"Apple şi-a pierdut geniul vizionar şi creativ, iar lumea a pierdut un om extraordinar. Cei dintre noi care am avut suficient noroc pentru a-l cunoaşte şi a lucra cu Steve au pierdut un prieten drag şi un mentor. Steve lasă în urmă o companie pe care numai el ar fi putut să o construiască, iar spiritul său va fi întotdeauna fundaţia Apple".

Bill Gates, cofondator Microsoft

"Pentru cei suficient de norocoşi dintre noi care am lucrat cu el, a fost o onoare nebunesc de mare. Îmi va lipsi Steve enorm. Steve şi cu mine ne-am întâlnit prima dată în urmă cu aproape 30 de ani şi am fost colegi, competitori şi prieteni pe parcursul a mai mult de jumătate dintre vieţile noastre".

Julia Gillars, premierul Australiei

"Toţi dintre noi intrăm în contact zi de zi cu produsele în spatele cărora el a fost geniul creator, deci aceasta este o veste tristă, iar condoleanţele mele se îndreaptă către familia şi prietenii săi.

Michael Bloomberg, primarul New Yorkului

"În această noapte (miercuri - n.r.) America a pierdut un geniu care va fi amintit alături de Edison şi Einstein şi ale cărui idei vor modela lumea pentru viitoarele generaţii. Iar şi iar în ultimele patru decenii Steve Jobs a văzut viitorul şi l-a adus la viaţă cu mult înainte ca majoritatea oamenilor să poată măcar să vadă orizontul. În administraţia New Yorkului, toată lumea, de la inspectorii construcţiilor până la detectivii poliţiei a profitat de pe urma produselor Apple, pentru a-şi face munca mai eficient şi intuitiv".

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook

"Steve, îţi mulţumesc că mi-ai fost mentor şi prieten. Îţi mulţumesc pentru că ai arătat că ceea ce construieşti poate schimba lumea. Îţi voi simţi lipsa".

Bob Iger, director executiv, Walt Disney

"Moştenirea sa va merge cu mult dincolo de produsele pe care le-a creat sau afacerile pe care le-a construit. Va fi vorba despre milioanele de oameni pe care i-a inspirat, despre vieţile pe care le-a schimbat, cultura pe care a definit-o. Steve a fost un original, cu o minte creativă care a definit o eră. Chiar dacă a realizat atât de multe, simţim că de abia începuse".

Larry Page, director executiv, Google

"Părea mereu să poată spună în foarte puţine cuvinte ceea ce ar fi trebuit să gândeşti înainte de a gândi".

Spike Lee, producător, regizor, actor

"Vizionarii sunt mereu numiţi 'nebuni' la început. Un vizionar vede lucruri pe care toţi ceilalţi le consideră imposibile, vede o lume pe care alţii nu şi-o pot imagina. MAC, IPOD, IPAD, IPHONE, ITUNES şi PIXAR. Nu am decât dragoste pentru Jobs şi Apple. Mereu mi-au oferit mie şi filmelor mele DRAGOSTE".

Arianna Huffington, fondatoare Huffington Post

"A-ţi aminti că la un moment dat vei muri este cel mai bun mod în care poţi evita capcana de a gândi că ai ceva de pierdut - după cum a spus Jobs în 2005".

Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al California

"Steve a trăit visul californian în fiecare zi a vieţii sale şi a schimbat lumea, ne-a inspirat pe toţi"

The Grammys

"Îţi mulţumim pentru că ai revoluţionat modul în care ascultăm muzică. Viziunea ta nu va fi uitată".

Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei

"Oamenii ca Steve Jobs ne schimbă lumea. Transmit sincere condoleanţe familiei sale şi celor care i-au apreciat inteligenţa şi talentul".

Colegii din industrie, dar şi rivalii îşi exprimă respectul pentru Steve Jobs, inclusiv fondatorul Twitter, Dick Costolo, fondatorul AOL, Steve Chase, directorul executiv al Time Warner, Jeff Bewkes, directorul executiv al Dell, Michael Dell, preşedintele New York Times, Arthur Sulzberger.

Fanii Apple sunt invitaţi să-şi exprime gândurile prin mesaje la adresa rememberingsteve@apple.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe