Războiul se mută la CCR. Stelian Ion: Nu trece zi în care premierul României să nu încalce legea

Stelian Ion
Stelian Ion

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a declarat, miercuri, că “nu trece zi în care premierul României să nu încalce flagrant Constituţia sau legile ţării” şi l-a acuzat pe Florin Cîţu că încearcă prin toate mijloacele, inclusiv refuzul de a veni în faţa Parlamentului, să împiedice această instituţie să îşi exprime punctul de vedere cu privire la noua compoziţie politică a Guvernului. Totodată, Stelian Ion este de părere că premierul s-a compromis şi trebuie “să plece grabnic”.

“Ştim foarte bine că, începând cu data de 8 septembrie, USR-PLUS s-a retras din această guvernare. Din acea dată, curgea un termen legal, prevăzut de Codul administrativ, Articolul 47, alin. (2), de 5 zile în care premierul trebuia să trimită către preşedinte propunerile de noi miniştri, evident nu din rândurile USR-PLUS. Schimbându-se componenţa Guvernului, [premierul – n.r.] trebuia să vină în prealabil în faţa Parlamentului pentru a obţine acest acord prealabil. Nu s-a întâmplat acest lucru. Realul conflict nu este acela scornit de premier, prin care încearcă împreună cu PSD prin toate mijloacele să ne blocheze moţiunea de cenzură, este conflictul generat chiar de premier prin refuzul de a veni în faţa Parlamentului. Din păcate, Florin Cîţu s-a baricadat cu lanţuri în Palatul Victoria. Refuză categoric să vină în faţa Parlamentului. Să vedem, printr-un vot democratic, poate că, împreună cu PSD, va obţine o majoritate”, a susţinut Stelian Ion.

Fostul ministru îl mai acuză pe Cîţu că aruncă în aer “punţile” care ar trebui să existe între PNL şi USR-PLUS, şi creează o atmosferă nocivă în care cei care nu sunt în “tabăra câştigătoare” sunt “duşmani ai poporului”:

“Aşa cum decurg lucrurile în ultima perioadă, această simbioză PNL-PSD funcţionează. Până acum au reuşit să blocheze. Dar, în orice caz, este un atentat la adresa statului de drept şi a democraţiei româneşti să blochezi o moţiune de cenzură şi, mai mult decât atât, să nu te prezinţi în termen legal în faţa Parlamentului pentru a veni cu noua compoziţie a Guvernului. Deja, se pare că Florin Cîţu a întors pe autostradă pe contrasens şi ne duce pe toţi cu viteză pe contrasens, împotriva regulilor democratice. Mai mult decât atât, în fiecare zi aruncă în aer toate punţile care au existat şi ar trebui să existe între PNL şi USR PLUS. Prin vorbe face tot posibilul să compromită această coaliţie. Mai mult, creează această atmosferă nocivă în România în care rezultă că cine nu e în echipa câştigătoare este duşman al poporului”.

Nu în ultimul rând, Stelian Ion i-a transmis lui Cîţu că, prin intimidare, presiuni, frică şi fără să aibă o viziune, fără să fie preocupat de problemele majore ale momentului, nu poate conduce o ţară.

“Nu poţi conduce o coaliţie, darămite o ţară. S-a compromis definitiv Florin Cîţu şi trebuie să plece grabnic”, a conchis fostul ministru.

Remarcile lui Stelian Ion vin în contextul în care, miercuri, preşedinta Senatului, Anca Dragu, a anunţat că a transmis la Curtea Constituţională punctul său de vedere cu privire la cererea premierului Florin Cîţu adresată instanţei prin care solicită acesteia să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament.

Mai exact, Dragu a afirmat că “nu se constituie motive pentru a considera existenţa unui conflict juridic de natură constituţională”, ci este vorba de “un conflict de natură politică pe care Guvernul îl doreşte transformat într-un conflict de natură constituţională”.

“Mai arătăm în acest punct de vedere, transmis Curţii, că este vorba, mai degrabă, de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curţii Constituţionale. Este vorba de o serie de critici legate de iniţierea şi depunerea moţiunii de cenzură, care reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, un instrument de control asupra activităţii guvernului şi arătăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii”, a declarat şefa Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne