Războiul din PNL. Turcan îl acuză pe Orban că tergiversează promulgarea Legii consumatorului vulnerabil

Raluca Turcan - gov.ro
Raluca Turcan - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, informează, într-o postare pe Facebook, că i-a scris liderului PNL, Ludovic Orban, preşedinte al Camerei Deputaţilor, cerându-i să trimită de urgenţă şefului statului Klaus Iohannis, spre promulgare, Legea consumatorului vulnerabil. Această lege a fost adoptată pe fundalul exploziei preţurilor la energie.

În postarea sa, Turcan - susţinătoare a premierului Cîţu - sugerează practic că Orban tergiversează trimiterea legii către preşedintele Iohannis.

Redăm postarea ministrului Muncii:

"I-am cerut astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ca Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic să fie trimis de urgenţă spre promulgare către Preşedintele României şi, ulterior, spre publicare la Monitorul Oficial. Este vorba despre un act normativ care acordă sprijin financiar pentru mai mult de 500.000 de gospodării cu persoane vulnerabile, care trebuie ajutate de stat pentru a-şi putea achita facturile la iarnă.

Legea consumatorului vulnerabil a primit votul Camerei Deputaţilor cu o săptămână în urmă, după aproape 4 luni de la aprobarea procedurii de urgenţă în Camera Deputaţilor! O nouă tergiversare a acestei legi, care trebuia trimisă de îndată Preşedintelui către promulgare, va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice şi, prin urmare, poate compromite aplicarea prevederilor ei la termenul stabilit, 1 noiembrie 2021.

I-am semnalat lui Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil din ipostază de candidat la preşedinţia PNL, ci în fiecare zi de mandat şi mai ales când este vorba despre adoptarea proiectelor de lege urgente şi esenţiale pentru beneficiari".

De altfel, potrivit Ziare.com, în scrisoarea adresată preşedintelui Camerei, Turcan îl acuză tranşat pe Orban de tergiversarea actului normativ:

”Nimeni nu vă poate împiedica să vă asumaţi public meritele pentru un proiect pe care însă, când a fost nevoie să-l susţineţi prin demersurile instituţionale ce revin funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, l-aţi ignorat sau tergiversat. Aceasta nu este o acuzaţie politică, ci este apreciere de bun simţ, având în vedere că, până la izbucnirea dezbaterii mediatice vizând impactul creşterii preţurilor la gaze şi electricitate, proiectul consumatorului vulnerabil 'se pierduse' pe parcursul de avizare al Camerei Deputaţilor, între comisii şi plen, deşi era aprobat de mult de Senat şi putea fi aprobat rapid, după cum s-a şi dovedit”.

”Vă solicit să vă respectaţi atribuţiile ca preşedinte al forului legislativ şi să nu amestecaţi campania politică internă, pentru realegerea ca preşedinte PNL cu obligaţiile care revin funcţiei publice pe care o deţineţi şi să respectaţi principiul colaborării loiale între instituţii şi să nu blocaţi sau tergiversaţi aprobarea proiectelor Guvernului PNL”, a transmis Turcan.