Vicar: Statul ar trebui să sancţioneze penal insultele la adresa feţelor bisericeşti. Smintitul CTP şi-a permis cu o mizerabilitate

Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Preotul Ionuţ Pop, vicar al Episcopiei Sălajului, a lansat pe pagina sa de Facebook un atac dur, presărat cu invective, la adresa jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Nemulţumit de faptul că acesta l-a criticat pe patriarh în articolul Satana în sutană, vicarul îl cataloghează pe CTP drept un smintit, „un personaj care suferă cronic de o patologie psihiatrică dintre cele mai severe dublată şi de o afecţiune de etiologie demonică”.

Vicarul merge mai departe şi cere practic pedepsirea celor care critică feţe bisericeşti. În viziunea lui Pop, aceştia ar trebui sancţionaţi penal.

Redăm postarea integrală a preotului, citată de Universul.net.

„ORTODOXIA şi ROMÂNIA merg mereu ÎMPREUNĂ! Suntem alături de PF PĂRINTE PATRIAH!

Am asistat cu toţi la una din cele mai abjecte reacţii din partea unui personaj care suferă cronic de o patologie psihiatrică dintre cele mai severe dublată şi de o afecţiune de etiologie demonică…

Creatura numită CTP s-a simţit obligată să reacţioneze cu un limbaj de o trivialitate fără precedent în peisajul mediatic faţă de afirmaţiile şi persoana Patriarhului Daniel care cu prilejul Sărbătorii Sf. Cuv. Dumitru făcea nişte trimiteri la deciziile regimului comunist referitoare la interzicerea închinării la Racla cu Sf. Moaşte din vremea aceea, decizie care a fost urmată de căderea dictaturii la Revoluţia din decembrie, spunând Preafericirea Sa, că: ‘nici Dumnezeu şi nici Sfântul Dimitrie nu s-au lăsat batjocoriţi, pentru că Dumnezeu este bun, dar este şi drept…’, ca să parafrazez.

Cuvântul şi discursul Patriarhului nu numai că a fost aşteptat de toată suflarea creştinească, dar a fost şi binevenit pe fondul unor timide reacţii bisericeşti, în general, în faţa multelor palme încasate de sacerdoţi şi de păstoriţii lor din partea Puterii laice…

Pentru atâta lucru, smintitul şi ateul CTP şi-a permis cu o mizerabilitate a limbajului incredibil de ireverenţioasă, să scoată din tomberonul inimii sale, cu o gură transformată în container, cele mai mari gunoaie lingvistice care erau depozitate acolo…

Observăm în ultima vreme o virulenţă a îndrăciţilor care atacă Biserica, ierarhia şi preoţimea, care ne face să credem că iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ ca să spurce şi ce-a mai rămas sfânt şi neîntinat în poporul acesta: credinţa şi sufletul românilor.

Patriarhul este numit ‘şarlatan’, preoţii ‘hoţi’, creştinii, ‘vite’, moaştele Sfinţilor, ‘hoituri’…

Acest limbaj trivial, această atitudine ofensatoare de cea mai joasă speţă a imoralităţii frizează nebunia, este vecină cu schizofrenia şi soră cu demonismul.

Reacţiile acestor fiinţe degenerate care se manifestă tot mai vizibil într-o societate decadentă ar trebui amendate şi dezavuate atât de opinia publică, dar şi de organismele Statului care ar trebui să se autosesizeze şi să sancţioneze penal aceste insulte şi calomnii la adresa feţelor bisericeşti ce vin ca nişte dejecţii pe canalele media dinspre cele mai decăzute fiinţe din punct de vedere moral care vehiculează vitriolant spaţiul public.

Ca preot al unei comunităţi de creştini ortodocşi şi cetăţean al urbei, mă simt jignit profund în valorile mele şi a celor pe care-i reprezint şi desfid asemenea atitudini, considerând că aceste personaje ar trebui repudiate de opinia publică şi trase la răspundere juridică, drept care conjur pe cei abilitaţi să se autosesizeze şi să sancţioneze aceste derapaje de limbaj şi de conduită socială”.

Reamintim că CTP a criticat într-un articol faptul că patriarhul Daniel a declarat că în 89 comuniştii au căzut de la putere fiindcă au interzis pelerinajul la moaştele Sf. Dimitrie, afirmaţiile prea fericitului fiind făcute în condiţiile în care în acest an autorităţile au interzis pelerinilor din alte localităţi să vină la moaşte în încercarea de a preveni răspândirea pandemiei.

„Ştăbimea Bisericii Ortodoxe Române a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism. Ba chiar a fost Răul însuşi: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioşii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea şi alungarea pe roate a bisericilor, i-au cântat în strună lui Ceauşescu până în ultima clipă: pe 19 decembrie 1989, BOR îi trimitea o scrisoare de mulţumire dictatorului, ridicându-l în slăvi mai ceva ca pe Iisus Hristos. Iar pe martirii Timişoarei îi numea huligani”, a scris CTP.

La scurt timp după, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a ieşit cu o poziţie extrem de critică şi de dură. Deşi, în discursul său, Bănescu nu pronunţa numele lui CTP, trimiterea era evidentă.