Război, inteligenţă artificială şi mai mult război: agenda Bilderberg 2024 va declanşa cu siguranţă semnale de alarmă

(X)
Redacţia
03.06.2024

De zeci de ani, reuniunea Bilderberg, în cadrul căreia bogaţii şi cei puternici se adună în spatele uşilor închise pentru a discuta despre lucrurile care afectează lumea, a fost, pe bună dreptate, subiect al teoriilor conspiraţiei. În ultimii ani, Bilderberg a încercat să se refacă şi să se deschidă puţin: mai mult Davos decât Iluminaţi, potrivit The Guardian.

Summitul anual secret a încercat să contracareze reputaţia sa obscură, dar lista invitaţilor seamănă în continuare cu una a conspiratorilor care conduc lumea.

În acest an, summitul Bilderberg, care se desfăşoară în prezent la Madrid, a împlinit 70 de ani, iar această întâlnire controversată şi secretă a elitelor lumii pare că nu dă semne de relaxare.

Dar acest lucru încă ridică semne de întrebare din partea multor observatori. Ochii săi iscoditori, implicând mulţi miliardari, sunt concentraţi anul acesta ferm pe viitor. Mai precis, pe „viitorul războiului”. Şi pe conflicte care se desfăşoară de la Sudan la Ucraina şi Gaza, pare că acesta este spiritul vremii.

Această temă sumbră este dezbătută sub zgomotul dronelor poliţiei care zboară deasupra hotelului, asigurându-se că personalităţi precum regele Olandei şi şeful NATO sunt în siguranţă în interior. Chiar şi după standardele Bilderberg, securitatea la conferinţa din acest an este intensă, dar a devenit şi mai strictă atunci când anturajul regelui Spaniei a intrat în locaţie, trecând pe lângă un blocaj de dube de poliţie.

Securitatea sporită reflectă, poate, ameninţările şi „provocările” cuprinse în agenda conferinţei: Rusia, China, Orientul Mijlociu, clima – în timp ce sesiunea despre Ucraina, intitulată Ucraina şi Lumea, are o nuanţă îngrijorătoare de război mondial extins. Iar când subiectul "Schimbarea aspectelor biologiei" este discutat de CEO-ul Pfizer, şeful Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi omul care a condus Proiectul Genomului Uman, parcă poţi auzi clopotele de alarmă peste sirenele poliţiei.

Lumea Bilderberg din 2024 vibrează de ameninţări; această situaţie a fost descrisă de participantul la conferinţă Alexander Stubb, preşedintele Finlandei, ca fiind "transformarea tuturor lucrurilor în arme". Este o lume a "atacurilor hibride" conduse de tehnologii disruptive precum inteligenţa artificială. Există chiar o sesiune despre siguranţa inteligenţei artificiale la întâlnirea din acest an, una dintre cele două sesiuni dedicate IA, consolidându-şi locul în fruntea agendei Bilderberg.

Sala de conferinţe este plină de personaje ilustre din tehnologie, inclusiv şefii Google DeepMind, Microsoft AI, Mistral AI şi Anthropic, făcând evenimentul o întâlnire de nivel maxim în domeniul inteligenţei artificiale.

Mulţi dintre aceşti şefi IA sunt optimişti în ceea ce priveşte tehnologia: Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind, a spus recent despre IA că „răspândeşte conştiinţa până la stele”. Dar contingentul de oficiali de securitate naţională din SUA, care au venit din Washington pentru aceste discuţii, tind să aibă o vedere mai terestră şi mai militarizată asupra subiectului. Sunt conduşi de consilierul naţional adjunct pentru securitate naţională, Jonathan Finer, şi de Jen Easterly, directorul Agenţiei de Securitate a Cibernetică şi a Infrastructurii. fiind însoţiţi de unul dintre cei mai importanţi soldaţi ai SUA, comandantul suprem al aliaţilor Europei, Christopher Cavoli, care a avertizat recent că acest conflict cu Rusia se conturează a fi o „luptă lungă”. Aşadar, viitorul imediat legat de război sună ca fiind unul în care va fi mai mult război.

Este doar trist că Henry Kissinger nu este aici să se bucure de asta. Omul de stat de vârstă înaintată al Bilderberg a murit în noiembrie, la vârsta de 100 de ani.

Cu siguranţă, militarii lumii – şi industriile care îi înconjoară – iau în serios Bilderberg. Generalul Cavoli îşi face timp ca, pe lângă atribuţiile pe care le are pentru "modernizarea amplă" a capacităţilor de apărare ale NATO, să participe la conferinţa de la Madrid. Şeful său de la NATO, Jens Stoltenberg, participă la ultimul Bilderberg în calitate de secretar general. Succesorul său intens cotat pare să fie Mark Rutte, fost premier olandez. Rutte este un participant regulat la Bilderberg, şi fără îndoială grupul va fi încântat, deşi poate nu surprins, dacă încă unul dintre membrii lor privilegiaţi ajunge să ocupe o poziţie de vârf.

Celălalt prim-ministru prezent la Madrid este Kaja Kallas din Estonia, care a declarat recent că "deschiderea este arma noastră cea mai puternică" în societăţile libere.

"La bază, deschiderea reprezintă eliminarea barierelor care împiedică fluxul de informaţii", a afirmat aceasta.

Din păcate, nu vom şti dacă vorbeşte la Bilderberg despre deschidere, din cauza tuturor barierelor care împiedică fluxul de informaţii. Ştim însă că prim-ministra Kallas consideră că, pe câmpul de luptă, "Ucraina a inovat mai mult decât Rusia, introducând în uz sisteme de arme complet noi" – unele dintre acestea vor fi fost dezvoltate de companiile de tehnologie de la conferinţa din acest an.

Revista Time a numit Ucraina "un laborator de război IA", iar The Economist este de acord, descriind-o ca "un teren de testare pentru companii precum Anduril şi Palantir" – şefii ambelor companii de tehnologie de apărare sunt aici, la Madrid.

Fondatorul Anduril Industries este Palmer Luckey, designerul Oculus VR, care s-a plictisit să facă doar căşti de realitate virtuală şi a vrut să construiască vehicule de luptă autonome în schimb – astfel că în 2017 a înfiinţat contractorul de apărare Anduril Industries, cu investiţii de la Founders Fund, care este condus de capitalistul de risc şi insiderul Bilderberg Peter Thiel. O altă investiţie fericită a lui Thiel a fost în Palantir – gigantul de supraveghere IA condus de Alex Karp, care se află alături de mentorul său, Thiel, în comitetul de conducere al Bilderberg.

Războiul este o oportunitate fantastică pentru cercetare şi dezvoltare, susţine Karp.

"Există lucruri pe care le putem face pe câmpul de luptă şi nu le-am putea face într-un context intern." Între timp, în Palestina, tehnologia Palantir este folosită de IDF "în sprijinul misiunilor legate de război". Ofensiva a fost excelentă pentru bilanţul financiar al companiei. "Produsele noastre au fost foarte căutate", se entuziasmează Karp.

Colegul lui Karp de la Bilderberg şi favorit al Pentagonului, Eric Schmidt, care obişnuia să conducă Google, se spune că a fost atât de "inspirat de utilizarea dronelor de către Ucraina în război" încât a petrecut ultimul an „lucrând la un proiect secret de drone militare”, potrivit revistei Forbes.

Dar, pentru moment, dacă Ucraina vrea să câştige războiul cu dronele, Schmidt afirmă că are nevoie de „sprijin financiar şi tehnic susţinut de aliaţii Kievului”. Acest sentiment cu siguranţă va fi repetat de reprezentantul Ucrainei la conferinţa din Madrid, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, care, fără îndoială, va face tot ce îi stă în putinţă pentru a strânge câteva miliarde suplimentare de la participanţi.

La sesiunea Bilderberg din acest an participă mulţi miniştri de rang înalt şi comisari europeni, fără a-i mai menţiona pe şefii Băncii Europene de Investiţii şi Banca Spaniei. Evenimentul însuşi este găzduit de Ana Botín, preşedinta executivă a Banco Santander, şi are printre participanţi şi pe şefii numeroşilor giganţi financiari, inclusiv Citigroup, Deutsche Bank şi Societé Générale.

Marile afaceri tind să suporte cheltuielile pentru Bilderberg, deoarece este o oportunitate de investiţie de lux. Bilderberg este sala de consiliu a alianţei occidentale, astfel că participanţii pot contribui la conturarea strategiei mari şi, sperăm, pot obţine un avans pe piaţă.

Se pare că gazda summitului de anul viitor va fi investitorul miliardar suedez Marcus Wallenberg, preşedintele companiei de apărare Saab. Consilierul său senior, Oscar Stenström, a fost prezent în apropierea locaţiei în calitate de membru al „echipei pre-Bilderberg”. Stenström a fost negociatorul principal pentru aderarea cu succes a Suediei la NATO în martie, şi ce modalitate mai bună de a sărbători extinderea continuă a Alianţei decât cu un Bilderberg scandinav.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor