"Rămâne la mare căutare" - Kremlinul apără alianţa de securitate condusă de Rusia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că încercările de a destrăma alianţa de securitate condusă de Rusia au existat întotdeauna şi vor continua să existe, dar a insistat că alianţa a rămas la mare căutare, informează Reuters.

Declaraţia lui Peskov vine în contextul în care Armenia a criticat dur săptămâna trecută eficienţa respectivei alianţe. Concret, premierul armean Nikol Paşinian a pus sub semnul întrebării eficienţa Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), formată din şase naţiuni, la un summit din această săptămână.

Armenia a solicitat asistenţă din partea organizaţiei în septembrie, dar a primit doar promisiunea că vor fi trimişi observatori. Paşinian a remarcat că această situaţie este în constrast cu decizia rapidă a alianţei din ianuarie de a trimite trupe în Kazahstan, membru CSTO, pentru a-l ajuta pe preşedintele Kassym-Jomart Tokayev să supravieţuiască unui val de tulburări.

"Întotdeauna au existat încercări de a (provoca) dezintegrarea CSTO. Dar, cel puţin acum, vedem că, în ciuda tuturor dificultăţilor, în ciuda posibilelor contradicţii chiar şi între ţările membre, această structură rămâne la mare căutare. Şi şi-a demonstrat pe deplin relevanţa şi eficienţa, ceea ce înseamnă rezolvarea situaţiei din Kazahstan", a declarat Peskov, citat de agenţiile de presă.

Tokayev din Kazahstan, care a sfidat în mod deschis principalul aliat Rusia cu privire la acţiunile acesteia în Ucraina, a fost reales luna aceasta şi urmează să se întâlnească luni cu preşedintele rus Vladimir Putin în oraşul rusesc Orenburg.

Rusia, actorul dominant în cadrul CSTO, riscă să piardă influenţă în părţi ale fostei Uniuni Sovietice pe care le-a considerat mult timp ca fiind sfera sa de putere, pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungeşte în cea de-a zecea lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe