Rafila şi Arafat, în conferinţă comună: Românii care vin în ţară din zona Africii de Sud intră în carantină

Alexandru Rafila şi Raed Arafat
Alexandru Rafila şi Raed Arafat

Românii care ajung în ţara noastră din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Eswatini, Mozambic şi Lesotho vor fi obligaţi de autorităţi să se testeze şi să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Motivul? Noua variantă Omicron a COVID-ului.

Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost anunţată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă comună a noului ministru al Sănătăţii Alexandru Rafila cu şeful DSU Raed Arafat.

"Avem date că această tulpină se transmite mai uşor. (...) În 3 săptămâni vor apărea primele studii care vor spune dacă noua tulpină afectează vaccinurile anticovid", a declarat Rafila.

Principalele declaraţii ale oficialilor, citate de hotnews:

- Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.

- Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ.

- Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună.

- Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare.

- Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România.

- Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laboratoare care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România.

- Dacă la nivelul UE se decide că certificatul verde are o anumită valabilitate (9 luni) atunci aşa vom face noi ca membri ai clubului. Suntem membri într-un club, respectăm regulile. La nivel naţional, vom vedea.

- Măsurile sunt valabile pentru toţi cetăţenii UE care vin în România din zona respectivă, în timp ce alţi cetăţeni care călătoresc din zonă nu vor fi primiţi în ţară.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne