Rafila i-a îndemnat pe români să se ducă "cât mai repede" să-şi ia reţeta pentru pastilele de iod. Reacţia medicilor de familie

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe românii până în 40 de ani să se prezinte "cât mai repede" la medicul de familie pentru a primi reţeta pentru pastilele de iod, care sunt necesare în cazul unui incident nuclear. Pentru cetăţenii de peste 40 de ani medicamenteul este considerat periculos, astfel că ei nu vor primi reţetă.

"Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârstă de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct. (...)

Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu", a declarat Alexandru Rafila, citat de Biziday.

Anunţul a stârnit panică în societate, în contextul bombardamentelor care au vizat recent centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, astfel că Ministerul Sănătăţii a venit cu precizări ulterioare, subliniind că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

"Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătăţii", se arată în comunicat.

Lista celor 2.500 de farmacii care eliberează pastilele de iod aici.

Reacţia Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie

"Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.

Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezenţa fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcţionează cu întreruperi de astăzi dimineaţă, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.

Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situaţia în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii."