Radu F. Alexandru: Decizia lui Ponta de a intra în campanie electorală împreună cu toţi membrii Cabinetului constituie un grav abuz

Radu F. Alexandru (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
25.10.2012

Vicepreşedinte PDL, Radu F. Alexandru, a declarat, joi, că decizia “aberantă” a premierului Victor Ponta de a intra în campanie electorală, împreună cu toţi membrii Cabinetului şi de a delega atribuţiile secretarilor de stat este “un grav abuz”, o “flagrantă încălcare a principiilor constituţionale”.

“Este vorba de un grav abuz, de o flagrantă încălcare a unor principii constituţionale de care se face vinovat premierul Victor Ponta. În fapt este vorba de aberanta decizie luată de premierul Ponta de a intra în campanie electorală împreună cu toţi membrii Cabinetului şi de a delega atribuţiile secretarilor de stat. Este o măsură fără precedent în 22 de ani de zile pe care Alianţa România Dreaptă o respinge cu toată fermitatea. Delegarea atribuţiilor primului ministru poate avea loc numai în condiţii excepţionale, subliniez în condiţii excepţionale, fapt care face ca demersul premierului Victor Ponta să fie inacceptabilă”, a afirmat Radu F. Alexandru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, democrat-liberalul a evidenţiat faptul că secretarii de stat din actualul Guvern nu au competenţa necesară pentru a conduce ţara, de a susţine iniţiative legislative, lucru dovedit de-a lungul celor şase luni de guvernare USL.

“Dacă asupra profesionalismului vicepremierului Florin Georgescu, în general opiniile sunt dintre cele mai favorabile, secretarii de stat şi membrii USL care astăzi sunt lăsaţi la butoane s-au ilustrat pe parcursul celor şase luni ca nişte oameni lipsiţi de orice expertiză, de orice capacitate de a gestiona aşa cum se cuvine problemele ministerelor. Prezenţa celor mai mulţi dintre secretarii de stat în faţa Parlamentului a fost un constant, un permanent motiv de ilaritate. Nu sunt în stare să susţină o iniţiativă legislativă, nu sunt în stare să răspundă întrebărilor parlamentarilor, la rostul, la implicaţiile iniţiativelor legislative ale guvernului. « Nu ştiu, dar vă putem trimite mâine răspunsul în scris» este un laitmotiv pe care îl auzim de fiecare dată când aceşti oameni sunt puşi să dea explicaţii. Pe mâna acestor oameni premierul Victor Ponta vrea să lase guvernarea ţării şi să plece, să hălăduiască prin ţară într-o acţiune de dezinformare şi de manipulare de o amploare cu totul ieşită din comun”, a precizat democrat-liberalul.

Vicepreşedintele PDL a adus în discuţie şi elementele care demonstrează lipsa de responsabilitate a primului ministru Victor Ponta în faţa românilor, respectiv cel mai recent raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) care preconizează pentru anul 2013 o scădere economică de 5% şi o depreciere a cursului valutar de 15-20% şi decizia Germaniei de a se alătura Olandei în opoziţia intrării României în spaţiul Schengen.

“Un element peste care nu putem trece şi care arată reaua credinţă şi dorinţa de dezinformare a populaţiei este refuzul Guvernului Ponta de a respecta legea şi de a veni în faţa Parlamentului cu bugetul pe 2013. În momentul de faţă tot ce înseamnă 2013 nu înseamnă decât un şir din nou de promisiuni fără niciun fel de sens, nu înseamnă decât ascunderea adevărului pe care românii sunt datori să-l cunoască. Pentru a înţelege mai bine contextul în care domnul Victor Ponta şi membrii Cabinetului îşi iau o vacanţă guvernamentală vreau să vă amintesc două elemente care ilustrează absurdul şi lipsa de responsabilitate a premierului în momentul în care astăzi (miercuri- n.r.) ia această decizie. Un prim element este cuprins în raportul Fondului Monetar Internaţional, la a şasea evaluare, în care arată pentru 2013 perspectiva unei scăderi economice de 5% şi o depreciere de 15-20% a cursului de schimb, fapt care va pune băncile într-o imensă dificultate şi care va avea consecinţe catastrofale asupra nivelului de trai al oamenilor. Un al doilea element extrem de semnificativ, care nu poate fi ignorat, vine de la Bruxelles, unde s-a hotărât amânarea discutării cererii de intrare a României în spaţiul Schengen pentru martie 2013. Motivul pentru care s-a ajuns la această amânare este neîncrederea faţă de Guvernul Ponta de a onora angajamentele asumate, de a respecta aşa cum se cuvine statul de drept. Un element care mi se pare că merită luat în considerare este faptul că, după Olanda care a fost constant potrivnică aderării României la spaţiul Schengen, Germania se alătură şi ridică obiecţii ferme faţă de aderarea ţării noastre, considerând că abia după alegerile din decembrie se poate încerca o anticipare a evoluţiei viitoare a României, atât din punct de vedere al stabilităţii politice, cât şi a consecinţelor în plan economic”, a explicat Radu F. Alexandru.

Astfel, Alianţa România Dreaptă (ARD) “respinge ferm hotărârea premierului de a pleca în campanie electorală împreună cu toţi membrii Cabinetului şi îi cere în mod ferm să-şi respecte angajamentele şi atribuţiile pe care şi le-a asumat odată cu votul obţinut în Parlament”.

Radu F. Alexandru: Ecaterinei Andronescu îi lipseşte determinarea morală de a retrage titlul de doctor

Vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a adresat un mesaj “ferm şi răspicat” Ecaterinei Andronescu prin care i-a solicitat să-şi facă “cinstit datoria” şi să retragă titlul de doctor al plagiatorului Victor Ponta “cel dovedit ca autorul unui furt intelectual”. De asemenea, democrat-liberalul a precizat că ministrului Educaţiei "îi lipseşte determinarea morală în a-şi onora datoria de a apăra calitatea şi prestigiul învăţământului românesc".

“Vreau să transmit un mesaj ferm şi răspicat doamnei Ecaterina Andronescu: faceţi-vă cinstit datoria doamnă ministru. Onoarea lui Victor Ponta ca şi a Titanicului nu va mai putea fi adusă niciodată la suprafaţă. Din momentul în care raportul Senatului Universităţii ajuns pe biroul doamnei ministru Ecaterina Andronescu datoria acesteia era să se pronunţe imediat asupra sancţiunii pe care o dictează împotriva celui dovedit ca autorul unui furt intelectual, în speţă domnul Victor Ponta. La primele întrebări legate de decizia pe care o va lua, doamna ministru a răspuns înţepată că nu este una dintre priorităţile dumneaei. După un timp, a mai fost întrebată care este decizia pe care o ia faţă de premierul Victor Ponta şi doamna Ecaterina Andronescu s-a ascuns în spatele unui răspuns necinstit şi incorect: «Nu am determinarea juridică». În fapt, doamnei ministru nu-i lipseşte determinarea juridică, îi lipseşte determinarea morală în a-şi onora datoria de a apăra calitatea şi prestigiul învăţământului românesc şi a încerca să spele onoarea terfelită a unui plagiator care este atât politic cât şi administrativ «şef». Doamna Andronescu preferă ruşinoasa şi descalificanta poziţie de complicitate cu acest om, motiv pentru care i-am spus şi îi cerem să-şi asume obligaţiile într-un mod corect, să retragă în timpul cel mai scurt titlul de doctor plagiatorului Victor Ponta şi să înţeleagă că tot ce va reuşi, dacă nu face acest lucru, va fi să-şi compromită prestigiul dobândit după ani cinstiţi de muncă la catedră în van”, a declarat senatorul PDL.

Radu F. Alexandru: Există disponibilitate din partea PDL să colaboreze cu PNL, dar nu cu Antonescu

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, a precizat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că reprezentanţii PDL şi-au exprimat permanent deschiderea de a avea un parteneriat cu PNL, în contextul unei construcţii autentice de dreapta. Cu toate acestea, senatorul PDL a adăugat că acest lucru nu se va petrece atâta timp cât liderul liberalilor va fi Crin Antonescu.

“Este greu de imaginat dacă vorbim de PNL - Crin Antonescu, pentru că în momentul de faţă apreciem că PNL este un partid captiv. Disponibilitatea absolut onestă a PDL faţă de PNL este de necontestat şi oricând am fi bucuroşi ca pe un program de guvernare acceptat de ambele părţi să oferim României ieşirea în timpul cel mai scurt din criza politică şi din impasul economic în care se află astăzi”, a afirmat Radu F. Alexandru.

Democrat-liberalul a făcut referire şi la evenimentele ce au avut loc cu două săptămâni în urmă, atunci când Gigi Becali a fost ales să figureze pe lista candidaţilor PNL pentru alegerile parlamentare din decembrie, precizând că "dacă PNL ajunge să aleagă între Andrei Chiliman şi Gigi Becali, personalitatea lui Gigi Becali, înseamnă că PNL are o mare problemă identitară".

Întrebat de un jurnalist dacă au avut loc discuţii oficiale între liderii democrat-liberali şi cei ai PNL în vederea unei colaborări între cele două formaţiuni politice, Radu F. Alexandru a replicat că singurele discuţii care au existat au rămas în planul relaţiilor personale.

"Că mulţi dintre noi, cum cred că este absolut firesc, să ne fi păstrat relaţii de bună camaraderie cu oameni din PNL şi oameni din PSD sau din toate celelalte partide este iarăşi un lucru de domeniul evidenţei. Stăm de vorbă între noi, ne întrebăm, încercăm să vedem care ar putea fi soluţiile cele mai potrivite pentru că după 9 decembrie România să intre într-o zonă de linişte politică şi de guvernare raţională", a mai spus Radu F. Alexandru.

La rândul său, deputatul PDL, Ioan Oltean, a precizat recent că ARD ar putea obţine un procent electoral de peste 28% la alegerile parlamentare, dar vor fi necesare şi alianţe cu alte partide pentru a putea forma majoritatea parlamentară. Totodată, Olteanu nu a exclus o alianţă cu PNL în acest sens.

De asemenea, co-preşedintele ARD şi totodată liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a afirmat că formaţiunea are drept obiectiv atingerea unui procent de 30% la viitoarele alegeri pentru a putea face ulterior alianţe de guvernare, inclusiv cu PNL, numai în condiţiile în care partidul nu va mai fi condus de Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor